10 бона „наказание“ за фермер заради 25 кокошки


Близо 10 000 лева трябва да върне фермер от Родопите, защото си и е позволил да продава продукция от 25 кокошки.

Това е решението на съда в Кърджали след като Темида е сезирана от Националния осигурителен институт.

„НОИ иска заличаване на стажове за работа като земеделски производител. Искат обратно парите за безработица“, споделя пред 24rodopi.com Емрах М.

„Регистрирах се като фермер с 25 кокошки през 2018 г. и си плащах редовно осигуровките за 12 месеца към НОИ. Тогава получих обезщетение за временна нетрудоспособност. Сега НОИ отказва да ме признае за земеделски производител и иска връщане на всички пари, които е платил. Каква е моята вина тук? НОИ ми признаваше статута, но сега отказва.

Ако са необходими най-малко 50 пилета, защо областната дирекция „Земеделие“ приема регистрация на земеделски стопани? Защо НАП приема плащане като фермер?

Освен това НОИ приема и проучва, когато кандидатства за помощ навреме и сега търси възстановяване със задна дата. Така се осигуряват хиляди хора в региона. Всички ли ще бъдат разследвани?“, пита Емрах.


През 2019 година той кандидатства за помощ. Документите му са приети  за изплащане на евросредства за земеделски производител от Фонда.

„Откровено признаха, че няма нарушения и пропуски в документите и не направиха възражения. И направиха необходимите плащания. В момента обаче не приемат тези документи. Незаконно е първо да се приеме и след това да се отхвърли“, споделя родопчанинът.

„Искат ми лихва все едно съм получил парите с измама. Сами приеха всичко, сами го изпратиха. Те не прилагаха законите от онова време. Сякаш аз съм виновен“, посочва мъжът.

„Лицето няма право да предлага на пазара, ако има произведени в обекта си суровини и храни, тъй като отглежданите от лицето птици са единствено с цел добив на суровини и храни за лична консумация, следователно лицето не е изпълнило разпоредбата. Неоснователно са изплатени 7418.27 лв., представляващи парично обезщетение за бременност и раждане, парично обезщетение за отглеждане на малко дете. Дължимата сума от 9966.50 лв. следва да бъде внесена по сметката на ТП на НОИ Кърджали“, се посочва в решението на съда.

Източник: https://rodopi24.blogspot.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *