Храна в микровълновата фурна – лекари разкриха каква е истината за нея


Микровълновата фурна отдавна е неразделна част от кухненските уреди. Той значително опростява кухненските задължения и се е превърнал в незаменим помощник на всяка домакиня.

Дебатът около това дали използването на този уред е вредно или не продължава от много години. Известният руски лекар Елена Малишева и кардиологът Херман Ганделман сложиха край на този спор, като според тях твърденията за вредата от употребата на уреда са силно преувеличени. 

Вредни ли са микровълновите печки?

И така, що се отнася до „вредните“ вълни от тези фурни, д-р Малишева отговаря по следния начин:

„Вълните, които нагряват храната, не напускат фурната благодарение на специалните екрани. В микровълновите печки, които не са оборудвани с такива екрани, вълните са на разстояние до 1,5 метра, но не вредят на тялото“.

Освен това кардиологът Херман Ганделман уверява, че затоплянето на храната в този уред има редица предимства.

„Загряването става за много кратко време. Съответно скоростта на разрушаване на полезните вещества при термична обработка рязко намалява, като основното количество витамини се запазва”, обяснява кардиологът.

„Основното нещо е да не загрявате храната в пластмасови контейнери без специални маркировки, тъй като нагряването на пластмаса освобождава канцерогени, които са опасни за здравето. Не използвайте керамични или метални прибори, тъй като керамиката се нагрява по-бързо от храната и металът може да започне да искри“, споделя експертът.


Сред най-разпространените твърдения, свързани с употребата на този уред са, че употребата му оказва ефект върху състава на кръвта. Твърди се, че електромагнитните вълни влияят на човешкото тяло. Те променят състава на кръвта, като намаляват хемоглобина и увеличават броя на белите кръвни клетки. Микровълновото лъчение също променя състава на „добрия“ холестерол с висока плътност, което допринася за образуването на плаки в кръвоносните съдове.

Проучванията доказват, че микровълновите фурни са вредни за млечните смеси, загряти в тях. Електромагнитните вибрации променят състава на млякото. L-пролиновите киселини се превръщат в d-изомери. Последните от тях са токсични, разрушават нервната система и са отровни за бъбреците, според изданието Тhe Health Site.

Радиацията деформира протеина и променя свойствата му. Месото след готвене в този уред съдържа канцерогени. Някои млечни продукти и зърнени култури също стават богати на канцерогени, когато се нагряват в него.

Друго твърдение е, че при затопляне на храната в уреда нейната клетъчна мембрана отслабва. По този начин тя лесно се заразява с вируси, гъбички и други микроорганизми. Това може да доведе до образуване на гнилостни процеси, които нанасят вреда на тялото. При хората, изложени на радиация, се наблюдава потискане на естествения механизъм за възстановяване на клетките и н на имунната система. Вредата, която човек получава от храна, приготвена в този уред, не се проявява веднага. Вредният ефект може да се натрупва в тялото до петнадесет години и след това да се прояви под формата на различни заболявания.

Статията е единствено с информативна цел! Тя не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *