Учени от Харвард оповестиха коя е най-опасната кръвна група

Съществуват над 300 кръвни групи, но всички те попадат в една от четирите ключови групи – тип А, В, АВ или О. Редица изследвания казват, че те могат да разкрият сложни модели на личното здраве. Ето няколко, които трябва да знаете:

1. Рак

Кой е изложен на риск? A, B или AB

В проучване от 2015 г. изследователите установяват, че тези с кръвна група А, В или АВ са рискови за развитие на рак на стомаха, в сравнение с хората, които са от тип О.

АВ кръвната група е свързана с по-високо ниво на затруднения с използването на паметта, езика и вниманието, отколкото хората с други видове.

2. Проблеми с паметта

Кой е изложен на риск? AB

Проучване от 2014 г. установява, че хората с кръвна група А имат 82% по-голяма вероятност да изпитват затруднения с припомнянето на някои събития, езика и вниманието, отколкото хората с други видове кръвни групи. В допълнение, кръвната група АВ е свързана с повече протеин за съсирване на кръвта в сравнение с О тип. Други изследвания установяват, че кръвната група АВ е свързана и с по-висок риск от инсулт.

3. Сърдечно заболяване

Кой е изложен на риск? AB


Изследване от Харвардския университет през 2012 г. установява, че хората с различна от 0 кръв също имат риск за сърдечно-съдови заболявания. Но тези с кръв тип А са били най-изложени на риск като цяло, демонстрирайки 23% по-голям шанс да страдат от подобни заболявания, отколкото тип О. Докато тип В е свързан с 11% по-висок риск, а тип А, 5% по-висок риск . Други изследвания свързват кръвна група А с по-високи нива на LDL („лош“) холестерол и тип АВ с увеличаване на възпалението, като и двете могат да повишат риска от сърдечни заболявания.

4. Стрес

Кой е изложен на риск? А

Хората с А кръвна група са по-предразположени да имат по-високи нива на кортизол, хормона на стреса, в тялото си, докато тип О произвежда най-малко кортизол, се казва в доклад.

Хората с О кръвна група са по-предразположени към стомашни проблеми поради високото киселинно съдържание в стомаха.

5. Храносмилателни проблеми

Кой е изложен на риск? A и O

Проучване изчислява, че хората с кръв тип В съдържат до 50 000 пъти повече броя на щамовете на приятелски бактерии, отколкото хората с кръв от тип А или О. Те имат най-устойчивата храносмилателна система и не са прекалено чувствителни към избора на храна.

Според доклад , в другия край на спектъра са хора с кръвна група А. Някои проучвания показват, че тези хора имат ниско киселинно съдържание, което затруднява храносмилането им. Някъде по средата е AB ‘, който съчетава уязвимостите както на групи A, така и на B и попада в чувствителната зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *