Свекърва ми ме спаси от нещастния брак, а после ми намери добър и предан съпруг


Когато се омъжих за Валентин, бях едва на деветнадесет години. Двамата се срещахме от няколко месеца и щом той ми предложи брак, не се поколебах дори за минута. Дни преди сватбата, бъдещата ми свекърва ме причака на улицата и някак нервно заяви: ” Не се омъжвай за сина ми – ще си изпатиш от него!”. Но тогава бях влюбена до уши и не взех предупреждението й сериозно. Оказа се, че свекърва ми много добре знае какво говори. Първата година от брака ни премина мирно и кротко, но след раждането на дъщеря ми, всичко се промени. Валентин се прибираше пиян, ревнуваше ме без повод, макар че и през ум не ми е минавало да му изневеря. Една нощ, в пияно състояние, мъжът ми ме преби зверски. От този ден често ми посягаше. Заради дъщеря си стисках зъби и мълчах. Исках тя да има баща, затова търпеливо понасях шамарите му. Предполагах, че това е временно състояние и все някога Валентин ще дойде на себе си.

Но една вечер той отново се прибра пиян. Сграбчи ме за гърлото и започна да ме стиска силно. Помислих, че умирам. Събрах цялата сила, на която съм способна и успях да се откопча от смъртоносната му хватка. После грабнах дъщеря си на ръце и изтичах на улицата. Беше мрачно и студено. Почти тичешком стигнах до дома на майка си. Чуках на вратата, умолявайки я да ме приюти с детето. Но вместо да се смили над нас, майка ми отвори прозореца и извика: ” Имаш си съпруг. Връщай се веднага при него!”. Седнах на една скамейка и се разплаках с глас. Дъщеря ми замръзваше, затова я притиснах към гърдите си, опитвайки се да запазя телесната й топлота. И тогава в отчаянието си се сетих за свекърва си. Двете не бяхме близки, но нямаше към кого да се обърна за помощ. Обадих й се по телефона и двадесет минути по-късно тя пристигна с такси. Оттогава живеем в нейната къща. Няколко пъти Валентин се опита да ни върне обратно, но майка му не му позволи дори да пристъпи прага на дома й.


Веднъж свекърва ми ме посъветва да се разведа и ми разказа, че й нейният съпруг бил алкохолик и насилник. Реших да послушам съветите й и подадох молба за развод. Докато траеше делото, мама Катя, както вече я наричах, неотлъчно бе до мен. Когато съдията я попита защо свидетелства срещу собствения си син, тази смела жена заяви на всеослушание, че обича внучката си повече от всичко на света. След развода, с дъщеря ми останахме да живеем при нея, докато един ден свекърва ми не ме запозна с Румен – неин бивш колега, с когото тя все още поддържаше добри отношения. Първоначално Румен идваше да ни помага с някои дребни ремонти, но с времето мама Катя започна да го кани на семейните ни вечери. Той се оказа добър човек и по-късно осъзнах, че започвам да се влюбвам в него.

Един ден свекърва ми ме помоли за разговор. ” Надя, каза тя, омъжи се за Румен. Ще имаш верен и надежден съпруг, който ще бъде завинаги твоя опора. Знам какво говоря – още повече, че няма да съм вечно на този свят.” Трогната до сълзи, признах пред мама Катя, че колегата й отдавна е пленил сърцето ми. Оттогава изминаха четири години. Днес аз и Румен сме съпрузи, а наскоро ни се роди и дъщеричка, която кръстих на бившата си свекърва. За съжаление преди известно време тя почина. С децата я обожавахме, затова смъртта й беше тежък удар за нас. След погребението й разбрахме, че е завещала цялото си имущество на моето семейство. Докато сме живи, никога няма да забравим добрините на мама Катя.

Послепис: Два месеца след кончината на бившата ми свекърва, съседите открили само на метър от къщата замръзнал трупа на Валентин. Бил е толкова пиян, че не е успял да стигне до дома си. Дано душата му намери спокойствие.

Източник: lichna-drama