Земетресение в поп фолка: Кали срина гилдията със земята, говори за пошлост и глупост


Брутален шамар отнесе попфолкът този уикенд от Кали. Бившата пайнерка, която през октомври празнува 46-тия си рожден ден, прояви скандална откровеност пред Мон Дьо в NOVA. Кали изтъкна греховете на фолк певците, като се причисли към тях, защото доскоро също правела компромиси със себе си и музиката си. Попфолкът е пошъл, няма изкуство, няма никаква форма на истинско изразяване на изпълнителя в това, което се прави. Глупостта, празноглавието ни накара, обяви Кали.

„В тази музика повечето хора не притежават този интелект, с който да защитят интереса си да правят музика такава, каквато ги вълнува”, сподели певицата и допълни, че обвинението е и към нея. Кали допускала компромиси в музиката си цели 20 години, защото била глупава. Впоследствие започнала да чете книги, да се образова. През последните 2 години тя се променила. Днес пак е независим човек, който не се притеснява да говори истини. Кали даже признава, че също е изпяла „гадни песни”. Като например „Спрях ли ти тока”.

„Не мисля, че е някаква велика песен. Ако ще правиш кючек, да е тежък, мазен кючек, да си намери мястото. Не можеш да се правиш на готина мацка и да пееш: „Спрях ли ти тока?”, и ще хвърчи перушина. Аз съм дива, мога да пея музика, която е дива”, заяви Кали.


В България, изтъкна тя, е бъкано с музиканти, които гладуват и карат таксита. Завършили са в Котел, в Широка лъка, даже Консерваторията. Само че не работят по специалността си. „Защо, скъпи колеги, не давате възможност на тези музиканти да работят? Защо продължавате да работите със синбеците си или плейбеците си? Защо не въстанете като мен към всички, които ни плюят от поп културата, че сме чалгаджии, че не пеем на живо? Ние можем да пеем. Покажете как стават нещата. Така го правят гърците, сърбите, турците. Защо ние не го правим?”, ядосва се Кали. Тя не се притесни да даде своя отговор – заради парите. Защото е по-лесно, когато предложат на един изпълнител хонорар от 5000 лева, да си го прибере целия в джоба.

„Искаме да бъдем индивидуални играчи, а в същото време се обезличаваме в еднаквостта на начина, по който представяме музиката си”, каза тя.

„Аз също бях в графата хора, които правят нещата за пари. Хората от попфолка, от шоубизнеса, от телевизията, от киното, от театъра, ние сме един вид проститутки. Да, ние продаваме себе си, за да изкарваме пари, с които да покриваме разходите си. И като казвам продаваме себе си, нямам предвид продаваме себе си под формата на това да правим платена любов, макар че някои и това правят. Продаваме душата си. Боли, когато го правиш за цената на месечните ти сметки за ток, колко ще ти струва да се храниш този месец”, сподели Кали. Вече не я боли, но й се случвало, защото имало време, в което продавала душата си, за да може да оцелее и да отгледа трите си деца. В един момент решила, че е крайно време да прави музика и изкуство, такива, каквито душата и сърцето й ги усещат. Кали вече не обикаля клубовете, но пък хората, които искат да я чуят, ще имат тази възможност на 1 април, следващата година. Тя подготвя концерт, на който ще покаже „какво носи в себе си”, ще е истинска, такава, каквото винаги е искала да се покаже на публиката, писа Уикенд.