Цветето, което задължително трябва да засадите до доматите и картофите, за да е богата реколтата им


За да е богата реколтата от домати и картофи, опитните градинари винаги разчитат на едно ярко цвете, с което не само декорират градината си. То е незаменим защитник срещу болести и вредители.

Става въпрос за познатата на всички турта, която притежава инсектицидни, фунгицидни и репелентни свойства. В някои европейски страни тя се използва като суровина за производството на биохербицид.

В съседство с домати, картофи, патладжани, етеричните масла на тази билка проявяват едно от лечебните си свойства – отблъскват колорадския бръмбар.

Веществата, отделяни от корените на туртата, имат пагубен ефект върху нематодата (пречат на размножаването на ларвите) и отблъскват къртиците.

Засадено между зелките, това цвете ще ги предпазят от зелеви мухи и пеперуди.

Луковите култури също дават добра реколта и са по-малко засегнати от лукова муха, когато до тях расте турта. Това цвете предпазва ягодите от гниене. Може да го използвате и за мулчиране на пътеките между лехите, както и за приготвянето на запарка.

За да приготвите инфузията от турта, натрошената суровина трябва да се залее с гореща вода в съотношение 1: 1.

Друга опция е да използвате цветето като зелен тор. Това позволява не само да се подобри състава на почвата, но и да се потисне растежа на някои плевели.

Туртата се засажда, когато нощните температури са над 10 градуса.

Освен с яркия си цъфтеж, тя радва градинарите и с още едно полезно свое качество – привлича полезни насекоми.

Пчелите, които идва в градината заради туртата, опрашват всички градински насажденията и това гарантира богата реколта. Също така, това цвете привлича калинките, а те от своя страна се справят отлично с листните въшки.