Видите ли това в градината значи преполивате растенията


Понякога твърде добрите и полезни неща могат да навредят. Това със сигурност е вярно, когато става въпрос за преполиване на растенията.

Може да бъде изкушаващо да поливаме често растенията, но както се оказва, твърде многото вода е основната причина за преждевременната им смърт. Нека да обсъдим признаците на преполиване:

Предупредителни знаци

Основният проблем с прекаленото поливане е свързано с корените. Коренът на растението е от жизнено значение. Без силни корени, растението няма да бъде в състояние да приема хранителни вещества и естествено да расте. Ето признаците, че растението получава прекалено много влага:

1) Увяхване

Увяхването често е свързвано с малко количество вода (и то със сигурност може да е признак!), но разликата е в сухотата на почвата.

2) Жълти листа

Ако листата растат бавно и имат жълт цвят, то вероятно поемат прекалено много вода.

3) Върховете на листата потъмняват

Потъмняването на листата може да бъде признак на твърде големи или твърде малки количества вода. Ако на растенията не им достига вода, то листата ще се чувстват обезводнени и сухи. Ако поливате растението твърде често, листата стават меки и отпуснати.


Какво може да направите?

Ако вашето растение оцелее, то трябва да изглежда много по-добре и по-енергично до една седмица. За да направите това, изпълнете следните стъпки.

1) Сложете го на сянка

Растенията в сенчестите области консумират по-малко вода. Дори ако растението е изложено на слънце, най-добре е да го преместите на сянка.

2) С помощта на саксия.

Уверете се, че саксията има отвори за оттичане на водата. Можете дори да направите отвор в кашпата или да пресадите растението.

3) Създаване на въздушни джобове

На корените на растенията им трябва въздух. Можете да създадете въздушни джобове, разрохквайки почвата.

4) Оставете почвата да изсъхне

Не поливайте растението, докато почвата не стане суха на пипане. Рязката промяна в качествата на почвата може да убие растението.

Как да се избегнете преполиването?

Има някои стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете преполиване на растенията.

1) Познания за растенията

Уверете се, че знаете добре от колко вода и от каква интензивност на поливане имат нужда вашите растения.

2) Обилно, но не често

Поливането е необходимо да се извърши на по-дълбоко в корените на растенията, за да получават достатъчно количество вода.

3) Добавяне на мулч

Мулчирането или компостирането може да работи като дренаж за растенията.

4) Не се заблуждавайте от сухата повърхност

Повърхността на почвата винаги изсъхва първа. За да получите представа за това до колко почвата е суха, разровете малко.

5) Приоритет за нови растения

Младите растения обикновено се нуждаят от повече вода. Внимавайте обаче да не се прекалявате.