10 ОПАСНИ предмета в дома, които желаят смъртта ви! Неутрализирайте заплахата


Групата CHAIF има песен, наречена „Моят апартамент е като джунгла“. В нея сравнява най-обикновените неща с хищниците. Гардеробът, например, е ужасно неизвестно чудовище, в което семейният бюджет се дави. Касетофонът е боа, която хипнотизира собственика с музика. Всичко е в сферата на хумора. Но във всеки дом действително има неща, които носят много реална заплаха.

Днес ще ви представим 10 опасни предмета в дома , с които трябва да сме особено внимателни:

Чайник и филтър за вода

С първия всичко е просто: ако не го почиствате редовно, по стените и дъното ще се образува котлен камък. Той не само разваля вкуса на водата, мръсният чайник също така завира по-дълго. А солите, които се отлагат вътре в чайника, не са полезни за здравето – вредят на бъбреците.

С водните филтри историята е подобна: ако не смените абсорбиращите елементи навреме, филтрите просто престават да се справят с работата си. Оказва се, че пиете обикновена чешмяна вода с всичко, което се съдържа в нея. Едва ли е опасно, но със сигурност не е полезно.

чешмяна вода

Стените

По-точно не самите стени, а техните „дрехи“. Тапетите и боята трябва да се избират много внимателно. Покритието с лошо качество съдържа токсични вещества като бензен или формалдехид. Токсините, които постепенно се изпаряват, развалят вашето благосъстояние: те могат да причинят алергии и да повлияят на здравето на бъбреците, черния дроб и нервната система.

Най-безопасният тапет е хартиеният. Той не съдържа нищо вредно. Или други тапети, изработени от естествени материали, като бамбук. Винилът е сред най-отровните.

Възглавници

Работата дори не е в това, че възглавницата ни не е анатомична. Въпросът е в паразитите, които живеят вътре. Акарите например. Невъзможно е да ги забележите с просто око. А те предпочитат естествени материали: пух, пера. Акарите могат да провокират развитието на различни проблеми: дерматит, алергии, уртикария, дори подуване на дихателните пътища. А също и акне.

Експертите предупреждават: възглавниците трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца, ако сте алергични, и поне веднъж на две години, ако всичко е наред със здравето ви. Ако ви е жал да се разделите с любимата си възглавница от пера или пух, можете да я дадете за рециклиране.

диван с възглавници

Диван

Дори мебелите могат да бъдат опасни, ако са направени от ПДЧ. Цялата работа е в лепилата и материалите, които се използват за направата на материали за мебели. Те съдържат феноли, формалдехиди, фталати, които отново не са полезни за здравето. Оказва се, че любимият ви диван постоянно излъчва отрова във въздуха, която може да причини алергии, респираторни заболявания, хрема, дразнене на очите. В допълнение, формалдехидът провокира заболявания на бъбреците, сърцето, мозъка. Има и висококачествено ПДЧ, което е направено по по-безопасна технология. Но е по-скъпо, имайте предвид.


Гъба за баня

Това е чудесен начин за премахване на мъртвите кожни клетки, но също така е чудесна среда за размножаване на бактерии. В крайна сметка влажната и топла среда на банята само допринася за това. Важно е да сменяте гъбата си за баня толкова често, колкото сменяте четката си за зъби, ако не и по-често. Ако пренебрегнете това правило, лесно можете да получите някакъв проблем с кожата и след това да се чудите как се е случило. Между другото, в гъбите, изработени от естествени материали, бактериите се размножават много по-„неохотно“.

Телевизор

И всякакви други джаджи, към които сме склонни да „се залепим“ преди лягане. Гледането на телевизия вечер е лошо. Изкуствената светлина и излишъкът от информация стимулират мозъка ни и затова заспиваме по-лошо и спим лошо. В допълнение, поради светлината, производството на мелатонин, хормонът, отговорен за съня, страда. В крайна сметка не напразно лекарите съветват да спите в пълна тъмнина. Така че оставете джаджите си извън спалнята и поставете телевизора във всекидневната.

Тази джаджа изобщо няма да навреди, ако не я гледате преди лягане и я държите не в спалнята, а в хола.

Дъска за рязане

Да, върху нея буквално растат бактерии. И напразно смятате, че пластмасовите дъски са „по-полезни“ от дървените. Всъщност пластмасата е много по-добра среда за размножаване на бактерии. В пластмасата, както се оказа, бързо се образуват микропори, в които остатъците от храна се „забиват“. След това, разбира се, започват да гният. Затова е по-добре да използвате дървени дъски. Но те трябва да се сменят на всеки три до четири месеца. И не забравяйте златното правило: различни дъски за месо, риба и зеленчуци.

Килимче за баня

С него проблемът е почти същият като с гъбите. Във влажната и топла атмосфера на банята бактериите по килима се размножават като гъби след дъжд. Между другото, гъбите – в буквалния смисъл – също са върху него. Мухъл, спори на гъбични заболявания – всичко остава върху килимчето. Те могат да причинят не само кожни заболявания, но дори и астма. Затова е важно да перете и сушите килима толкова често, колкото и кърпите.

Важно е да не забравите да го изперете навреме, тогава няма да има проблеми.

Кухненски кърпи

4 милиона на всеки квадратен сантиметър. Това е концентрацията на бактерии върху кухненските кърпи. Да, и върху вашата също! Стига само да избършете с кърпа масата, върху която след рязане на месо или птици е останала капка кръв и бактериите започват да ликуват. Някои от видовете бактерии причиняват чревно разстройство, а други – кожни обриви. И да, акне също. Специалистите съветват кърпите да се перат в много гореща вода и да се сменят на всеки два месеца.

Гумени играчки за баня

Вътре в тях расте мухъл. Да, отвън това е все същото сладко жълто гумено пате, но отвътре е отвратителна колекция от микроорганизми. Дразнене на очите, носа, дори стомашни проблеми – бактериите от гуменото пате са способни на всичко

Между другото, в къщата има още едно подобно огнище на микроорганизми. Това са блендери и кухненски роботи. Бактериите и мухълът обичат да се заселват в гумените им уплътнения. Отвън те обикновено не се виждат и е доста трудно да се изплакнат.