Непоносимият дъх на старост в апартамента и как да го прогоним


Знаете ли на какво мирише старостта ? Може би именно тази миризма се излъчва от домовете, където живеят стари хора? По един или друг начин, понякога такъв аромат е наистина много специфичен и се откроява на фона на другите. Не всеки го харесва и това не е учудващо. Днес предлагаме да разберете откъде идва неприятната миризма на старост в апартамента и как да се отървете от нея.

стар дъх

НЕПРИЯТЕН ДЪХ НА СТАРОСТ В ЖИЛИЩЕТО

За много възрастни хора всяка година става все по-трудно да се грижат за себе си. Личната хигиена отива на заден план. Освен това обикновеното „пътуване“ до душа често причинява дискомфорт. Факт е, че стареещата кожа става по-тънка и по-суха. Обикновено възрастните хора използват обикновен сапун, който изсушава кожата още повече. След душ започва да ги сърби, така че не намират друг начин освен по-рядко да се къпят.

Това може да е причината жилището на един възрастен човек да мирише лошо. Същото важи и за старите дрехи. Възрастните хора са свикнали да носят едни и същи дрехи година след година. И както и да ги перете, те пак ще поемат уханието на старостта и ще го разнасят.

А хората в напреднала възраст са много по-малко склонни да управляват домовете си и да мият. Те рядко проветряват помещенията от страх от настинки поради течение. И колкото по-рядко правите това, толкова повече застоял въздух ще се натрупа в апартамента.

възрастна жена

Как да се отървете от миризмата на старост у дома

За да премахнете неприятната миризма в апартамента, първо трябва да определите нейния източник. На първо място, струва си да направите общо почистване и да се отървете от всички ненужни боклуци в къщата. Това ще отнеме много време, особено ако всички труднодостъпни места не са почиствани с години.

Не препоръчваме използването на освежители за въздух, тъй като те просто „маскират“ миризмата, а не я премахват. Можете да използвате доказани народни трикове за почистване. Например перилен препарат на основата на оцет. Достатъчно е да смесите 2 с.л. продукт и чаша топла вода – идеални за почистване на всички повърхности за премахване на миризми и намаляване на излагането на прах.


пране на дрехи

Този продукт не само премахва неприятните миризми, но и дезинфекцира повърхностите. Разтвор на базата на калиев перманганат работи на същия принцип. Въпреки това, най-добре е да избършете мебели с тъмен цвят с него.

След почистване е важно да се поддържа първоначалното състояние на апартамента. За да предотвратите връщането на неприятната миризма, разстелете кората на цитруси по всички рафтове и шкафове. Мляно кафе или кафе на зърна също ще бъдат подходящи.

почистване с оцет

Задължителни мерки

Ако имате работа с много стар апартамент, в идеалния случай трябва да направите поне козметичен ремонт. Поне поставете нови тапети. Също така препоръчваме почистване на цялата мека мебел. Услугите отдавна съществуват – фирма за почистване идва в дома на клиент и почиства дивани и фотьойли със специална техника. Колкото и да ви се иска, пак няма да можете да постигнете такъв резултат сами у дома.

претапициране мебели

Същата е историята с килимите. По-бързо и по-лесно е да ги почистите на сухо, отколкото да ги перете на ръка и да тупате всеки килим по няколко пъти. В химическото чистене веднага ще ви кажат дали почистването си струва усилията. Може би наистина старите миризливи килими просто трябва да бъдат изхвърлени.

Проветрявайте всички помещения възможно най-често. За филтриране и пречистване на въздуха препоръчваме да имате няколко стайни растения. Има много цветя, които са непретенциозни по отношение на грижите, но ще ви помогнат да направите стаята по-уютна и освежаваща.

баба и внучка

Резюме

Ако забележите неприятна миризма в апартамента на някой от по-възрастните си роднини, може да се наложи да се погрижите правилно за този човек. Не позволявайте всичко да се случи от само себе си. Възрастните хора обикновено се срамуват да помолят другите за помощ. В такива моменти е важно да предложиш помощта си и да действаш!

Усещали ли сте миризмата на старост в дома си? Как се справихте с това? Ще бъде страхотно, ако споделите триковете си в коментарите!