Качественото сирене винаги има тези 2 белега


Българите се оплакват масово от две неща, свързани с хранителните продукти – висока цена и ниско качество. През последната година се наблюдава значителен ръст на цените на хранителните стоки, както и кошмарна инфлация, но не и подобрения относно качеството. Търсейки евтини и достъпни продукти, които са по джоба им, потребителите всъщност масово купуват нискокачествени стоки или имитиращи продукти, които не носят ползи за здравето.

Подобна е и ситуацията, свързана с млечните продукти – мляко, сирене, кашкавал, които обикновено, ако са с ниска цена, са с лошо качество или потребителят не закупува евтино сирене, а скъпа вода с добавена палмова мазнина. Макар според новия закон имитиращите продукти да са отделени и обозначени, недоимъкът и недостигът на средства принуждават част от потребителите да избират и купуват именно тях, което всъщност означава да се лишат от консумацията на млечни продукти, тъй като имитиращите съдържат всичко друго освен ценни съставки и мляко.

Извън обозначените имитиращи продукт, сред тези, които са произведени от мляко, как потребителите могат да разберат кое е качественото сирене сред десетките на щанда? Според разпространеното мнение на Асоциацията на активните потребители високата цена не е винаги 100% гаранция за качество, но сред скъпите сирена много по-рядко може да попаднете на нискокачествено. Ако обаче изпитвате недостиг на финансови средства и не може да си позволите най-скъпото сирене от щанда, как може да познаете качественото сирене от средния клас и цена? То има няколко съществени белега, с които ще ви запознаем сега.

Качественото сирене може да познаете по тези 2 белега 

– Зрялост


За да е с отлична хранителна стойност сиренето, то следва да е зряло. Саламуреното сирене е зряло и при него пастьоризацията на млякото става при 70 градуса, докато ако същата се извърши при 80-85 градуса, сиренето може да замине незабавно за пазара, а не да са му нужни около 45 до 60 дни за узряване. Скъсяването на процеса пести време и средства на производителите, следователно прави цената на сиреното по-ниска, но отнема и от качеството му. Този метод за производство на сирене изисква и по-малко мляко, което също позволява постигането на по-ниска цена. Всичко това обаче е за сметка на качеството. Протеините и мазнините при бързозреещите продукти не са разградени и не са така лесно усвоими, част от полезните вещества също са си заминали в процеса на производството като например калцият, поради което често се добавя допълнително при този вид сирена, тъй като естественият е почти изцяло разграден по време на производството.

– Водно съдържание и цвят

Едва ли има нужда да го казваме, но все пак – колкото по-водно е дадено сирене, толкова с по-ниско качество е то. Искаме да сложим на трапезата си храна, а не вода, нали така? При бързозреещото сирене има възможност то да бъде по-воднисто, което означава, че реално плащате за вода, а не за сирене и това обяснява и по-ниската му цена. Ако премахнете водата и изчислите цената без нея, вероятно ще осъзнаете, че не сте спестили пари и сиренето с ниска цена, когато е обезводнено, е с цената на по-скъпите сирена. Това следва да рече, че често се оказва по-добрият избор за здравето и портфейла ви да консумирате по-малко количество, но по-качествено сирене, отколкото да хапвате щедро имитиращи продукти или сирене с големи количества вода.

Може да се ориентирате за качеството и съдържанието по външния вид и цвета на сиренето. Ако синее, има добавени вещества и това не е вашето сирене. Специалистите съветват да търсите сирене с кремав цвят, защото това е нюансът на истинското и качественото сирене. Структурата на сиренето също може да ви ориентира за качеството и доколко това, което купувате, ще достави на тялото ви ценните вещества, които очаквате. И пак напомняме, по-добре по-малко, но качествено, отколкото да давате парите си на вятъра и реално да не консумирате сирене.