Това е най-сериозният признак, че остаряватеДатски изследователи са установили, че обонянието се променя с възрастта. Те успели да определят кои аромати с времето започват да се усещат по-слабо.

Миризмата на кафе и бекон избледняват след 55-годишна възраст, но аромата на портокал, малина и ванилия остават силни, сочат данните от проучването.

Учени от университета в Копенхаген успяха да определят кои миризми избледняват и кои не, сравнявайки информацията от 343 човека на възраст от 20 до 98 години.

Изследването е показало, че хората не губят обонянието си с напредването на възрастта, противно на онова, което някога е предполагала науката.

 

Водещият изследовател Ева Хоненс де Лихтенберг Броге заяви: „Въпреки че способността им да усетят миризмата на пържено месо, лук и гъби е много по-слаба, те усещат тази на портокали, малини и ванилия също толкова добре, колкото и по-младите хора. Следователно намаляването на обонянието при възрастните възрастни изглежда доста специфично.“

Интересното в случая, според изследователите е, че доколко харесвате даден аромат не зависи от възприемането на неговата интензивност.

Възрастните хора също предпочитат най-вече аромата на кафе, въпреки че все още продължават да се наслаждават на миризмата на пържена храна.

Общоизвестен факт е, че е соленото е основният вкус, който най-силно се влияе от стареенето. Тъй като вкусовите рецептори и обонянието са силно свързани, когато става въпрос за храна, възприятието ни за миризма може да бъде нарушено, ако първоначално е било нарушено възприятието за соленост, твърди Броге.

Изследването, публикувано в списанието „Food Quality and Preferences“, може да се използва за подобряване на храненето в домовете за възрастни хора, където всеки пети обитател е недохранван.

Изследователите се надяват, че техните открития също ще помогнат за повишаване на удоволствието по време на хранене на възрастните хора.

„Нашите резултати показват, че доколкото миризмата на храната е разпознаваема, нейната интензивност няма да определи дали тя ви харесва“, каза Броге.

Така че, ако някой иска да се погрижи за възрастните хора, би било добре да подобри удоволствието от храненето, а не да се интересува кои аромати са по-наситени и интензивни.