Учителка получи 17 000 лева сметка за телефон


17 хиляди лева сметка за мобилен телефон вгорчава първия учебен ден на преподавателката Полина Алексиева. Педагожката от престижно столично частно училище прекарва няколко часа в Сърбия, които се оказват „златни“ за портфейла ѝ.

 

Всичко започва от есемес от мобилния оператор, че Полина трябва да изпрати съобщение за потвърждение, ако иска да има интернет в западната ни съседка. Тарифата е закована на 117 лева, без да стане ясно на потребителя за какъв пакет точно става въпрос и защо точно тази сума е фиксирана.

Въпреки че стойността е голяма, Алексиева изпраща есемес заради неотложност на ползването на мобилни данни. Лимитът на сметката й е от порядъка на 200 лв. и тя е спокойна за крайната сметка.

 

Вместо това се случва нещо шокиращо за учителката по музика. Малко след като се връща в България, Полина получава известие, че текущата й сметка е 15 101,20 лв. без ДДС. А на 9 септември идва и фактурата с начислено ДДС – повече от 17 000 лв.


Какво се оказва?

 

„Наричало се билшок. Пускаш си интернет уж, но те ти изключват лимита. В есемесите от оператор не става ясно, защото са написани неразбираемо и подвеждащо. Разбираш късно, че правиш сметка от хиляди, защото имало 24-часово синхронизиране, а по-късно на своя земя и още един път начисляване на ДДС. В договора тази информация не е дадена. Била съм и преди извън България, ползвала съм интернет – не съм имала никога такива проблеми“, споделя Алексиева.

 

След като преподавателката алармира в социалните мрежи за колосалната сума, която трябва да плати, се включват множество хора, попадали в същата ситуация или имащи свои близки, минали по сходния път, със съвети да потърси правата си по законов път.

„На сайта общите условия са ъпдейтнати вече, а и си ги ъпдейтват регулярно. Знаят много добре какво са направили.

 

След тази ситуация на сайта им програмите са сменяни неколкократно. За разлика от преди, към настоящия момент вече има и „пакети за Балканите“. Преди това нямаше. Споделям опита си, за да се предпазите“, допълва педагожката.

Източник: http://www.bgnow.eu/