Ако имате Омикрон, незабавно трябва да направите следното, за да не стават грешки –


В случай че имате симптоми на вирусна инфекция, включително с обща отпадналост, както се твърди, че това е най-характерният белег за „Омикрон” варианта, свържете се с личния си лекар, за да може да бъдете изпратени своевременно за изследване. Това препоръча пред bTV общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

„Става дума за вирусна инфекция и не трябва да се започва самолечение или стартиране на лечението с антибиотик, нека преценката да е на личния лекар“, допълни той.

По неговите наблюдения „Омикрон” протича по-леко, особено при ваксинираните пациенти, но пак зависи от това какви са рисковите фактори и дали пациентът няма придружаващи заболявания, които да утежнят протичането на вирусната инфекция.


По думите му, когато се свърже с личния лекар, пациентът не трябва да търси мнение и на друг лекар и да се получава наслагване на лечението.

„Защото това крие риск от увеличаване на страничните ефекти на лекарствата.

 

Молбата ми е към всички граждани с коронавирусна инфекция, които подлежат на лечение, стриктно да следват препоръките на лекуващия ги лекар”, каза още д-р Спасов.

От началото на пандемията общопрактикуващите лекари в България са двойно и тройно по-натоварени, допълни той, уточнявайки, че само днес в неговата практика е имало повече деца, включително новородени бебета на 2 и 3 месеца, както и няколко семейства, а като цяло вирусът засяга всички възрасти.