Помните ли Жоро Милионера, който обра инкасото? Ето какво се случва с него!


Един-единствен човек у нас не иска да излезе от затвора и това е легендарният вече автор на най-крупния обир от инкасо автомобил – познатият като Жоро Милионера охранител от Пловдив Георги Енев.

На 22 юни 2012 г. той подлъгал колегата си Манчо Юруков да слезе от колата, за да купи дюнери, и оставайки сам с парите, влязъл в тясна пловдивска уличка, в която предварително бил паркиран семейният му опел. Прехвърлил в него 1 471 058,52 лв. в различни валути и банкноти и изчезнал.

Георги Енев беше обявен за общодържавно издирване, което не даде резултат, но на 5 юли същата година сам се предаде, като избра за това прокуратурата. Призна вината си за задигнатите пари, но не каза къде са. Тогава в пловдивската полиция се тюхкаха, че Енев е отишъл в прокуратурата, където не умеели да разпитват. В МВР щели да го принудят да признае къде са укрити откраднатите пачки. Въпросният опел беше намерен в гората над пловдивското село Храбрино и в годините оттогава много хора пробваха да открият в района чувалите с крупната сума, но до един удариха на камък.

Милионера призна вината си пред Пловдивския окръжен съд, но отново не каза нищо за парите.

“Признавам се за виновен и съжалявам. Няма какво да добавя”, бяха единствените му думи пред магистратите. Беше осъден на 8 години затвор, последва протест от страна на прокуратурата и наказанието му беше завишено на 12 г. от Апелативния съд. ВКС потвърди по-високата присъда.

“Има такава законодателна възможност – да си признаеш вината, но да не върнеш откраднатото”, коментира тогава прокурорът по делото Дилян Пинчев.

Всеки осъден има право да поиска предсрочно условно освобождаване, когато е излежал поне половината от присъдата и има данни, че се е поправил в затвора. Хиляди рецидивисти с провинения и зад решетките пробват този вариант, макар на практика да нямат никакъв шанс и съдилищата са затрупани с такива дела.

За Жоро Милионера възможността да поиска предсрочно условно освобождаване е факт от повече от 3 и половина години, но справка в регистрите на Съдебната палата в Пловдив сочи, че той никога не е правил стъпки в тази посока. “Не ме е търсил от години”, казва адвокатът му от времето на процеса Георги Кутрянски.

Темата се коментира в юридическите среди в Пловдив и най-популярното мнение е, че Георги Енев е на сигурно място само в затвора. На свобода криминалният контингент ще го дебне, защото само Милионера знае къде са парите. И е възможно да бъде отвлечен, малтретиран и подложен на всякакви издевателства, за да разкрие местонахождението им. Георги Енев няма интерес да се знае кога ще излезе от затвора, а делата за предсрочно условно освобождаване са открити за журналисти, решенията по тях се публикуват на сайтовете на съдилищата. Информацията, че той вече е на свобода, може лесно да изтече, ако се пробва тази възможност.

От Пловдивския затвор потвърждават, че Георги Енев още е при тях, защото наказанието не е изтърпяно.


 

 

От друга страна, той работи, което води до намаляване на присъдата, защото два дни се броят за три при полагане на труд. От големия удар изтекоха близо 10 години и щом Милионера работи, времето, в което ще излежи присъдата си, наближава. Така той ще излезе от затвора без медиен шум, не че другите обитатели на затвора няма да научат за това и да информират “колегите” си, които са на свобода.

Юристи посочват и още една причина Жоро Милионера да не бърза да се върне към свободния живот. Задигнатите през 2012 г. пари бяха на различни банки и застраховани. Щетите бяха изплатени от застрахователите и в крайна сметка банките не претърпяха загуби. Въпросните застрахователни компании могат да си търсят парите от Георги Енев, но това може да стане само ако водят срещу него изпълнителни дела и ги подновяват на 2 години заради давността. Но за близо 10 години от обира е на път да изтече и абсолютната давност и е възможно Жоро Милионера да чака именно това в затвора.

Човек не може да бъде съден за едно и също нещо 2 пъти и така възможността, когато Георги Енев излезе на свобода, да харчи парите си, е напълно реална.

Запознати със случая прогнозират, че той няма да се върне в панелния апартамент на родителите си в пловдивския квартал “Кючук Париж”, а ще изчезне, за да се отърве от всевъзможните бандити, които със сигурност ще го следят на всяка крачка. Че може да се крие, когато го търси полицията в цялата страна, Милионера доказа още през 2012-а. И вероятно ще го направи пак.

Наказа с 1,5 млн. лв. шефовете си заради 236 лв.

Жоро Милионера наказа с 1,5 млн. лв. шефовете си от охранителната фирма фирма G4S , защото го санкционирали с 236 лв. Заплатата му била ниска, а той изплащал заем с вноска от 400 лв. на месец и при това положение месечната добавка от 236 лв., която му се полага, била много важна. Седмици преди обира началниците му го отрязали от допълнителните пари, защото го засекли да слиза от инкасо автомобила и да оставя колегата си сам, което е забранено.

Георги Енев се снабдил с деблокиращия колата ключ от колега, когото замествал. Иначе принципно шофьорът няма право на достъп до отделението с парите на инкасо автомобила. После замислил сценария – подлъгал колегата си да слезе от автомобила и след това за минути изчезнал с парите.

Нечувано хладнокръвие: Избирал си спокойно джапанки, когато цялата полиция го търсеше

Георги Енев демонстрира пълно самообладание по време на делото и не трепна нито при разпитите в съда, нито при репортерските въпроси. Той е бил рейнджър и вероятно по време на мисиите си се е научил да владее емоциите си до съвършенство.

Години след делото в неформален разговор адвокатът му Георги Кутрянски разказа случка, която показва за какво хладнокръвие иде реч. Двамата вървели към прокуратурата, на която Енев решил да се предаде. Към сградата на пл. “Съединение” в Пловдив води подлез, в чието начало от много години има магазинче за джапанки. Енев спрял да си купи и за ужас на адвоката си започнал да избира дълго. В това време всеки минаващ в района полицай би могъл да го познае и да го задържи и планът с предаването в прокуратурата да пропадне.

Това не попречило на Жоро Милионера да се вслуша в съветите на продавача да не си купува джапанки от 5 лв., а малко по-скъпи, защото ще ги носи 10 години. “Точно такива ми трябват”, казал Георги Енев и ги платил. Минути по-късно вече бил в прокуратурата.

Източник: 24 часа