9 признака, че черният ви дроб е задръстен от токсини и плаче за спешно пречистване:


Черният дроб е най-голямата жлеза в организма, която синтезира хормони и ензими, неутрализира токсините и участва в метаболитните процеси.

Но под въздействието на различни фактори с течение на времето той се „замърсява“ с токсични вещества . В този случай върху него пада още по-голямо бреме, така че той не винаги се справя със задълженията си. При най-малките симптоми на засегнат черен дроб трябва незабавно да се консултирате с лекар. Приготвили сме ви  9 важни признака на задръстен от токсини черен дроб , на които си заслужава да обърнете внимание преди всичко.

Признаци на препълнен с токсин черен дроб

черен дроб

Признаци на препълнен с токсин черен дроб

1. Болка или тежест в горната част на корема

Ако ядете твърде много мазнини, това може да доведе до увеличаване на черния дроб. В резултат на това натискът върху гръдния кош и горната част на коремната кухина се увеличава. Подутият стомах също е възможен знак, че черният ви дроб е пълен с токсини.

2. Гадене

Гаденето е възможен знак, че нещо не е наред с черния ви дроб. След като ядете мазни храни, може да се почувствате зле, обърнете внимание на симптоми като тежест в червата, гадене, виене на свят, понякога повръщане и диария.

3. Чувствителна кожа и пожълтяване на бялото на очите

Ако черният ви дроб е пълен с токсини, това ще се прояви върху кожата ви под формата на дразнене и обрив. Дори склерата на очите ви може да пожълтее. Това се случва, когато кръвта съдържа твърде много билирубин, който черният дроб не може да трансформира в безопасни съединения.

жълта склера

4. Умора и слабост

Хората, които имат проблеми с черния дроб, често се чувстват уморени и нямат апетит. Когато тези симптоми са постоянни и не са свързани с нормална преумора, потърсете лекарска помощ.

5. Температура

В някои случаи при проблеми с тази жлеза пациентите изпитват болка в корема, чувстват се много уморени. Ако имате същите симптоми, не забравяйте да следите телесната си температура. Ако сте я увеличили – това е възможен сигнал за наличието на възпалителен или инфекциозен процес.


6. Мускулна болка

Ако мускулите и ставите ви постоянно са възпалени или имате синини по кожата и краката ви са подути – това може да е нарушение на функционалната активност на черния дроб.

7. Промяна в цвета на урината и изпражненията

Урината ви може да стане по-тъмна, а изпражненията ви – по-светли, ако черният дроб не може да се справи с възложените му задачи.

8. Сърбеж по тялото

Кожата ви може да сърби поради застоя на черния дроб. Така тялото реагира на всички натрупани токсини, които черният дроб не би могъл да неутрализира.

сърбеж по тялото

9. Кървене

Рядък симптом, но все пак. Честите кръвоизливи от носа или синини, които се появяват без видима причина, са свързани с недостиг на фактори на кръвосъсирването поради лоша функция на черния дроб.

Във всеки случай, в зависимост от причините за претоварване на черния дроб с токсини и естеството на тези токсични вещества, симптомите могат да варират. Затова е необходима консултация с лекар!

От какво трябва да се предпазва черният дроб?

Черният дроб е филтър, който непрекъснато пречиства човешката кръв от вредни за организма вещества. Той има много „врагове“, от които трябва да се отърве, за да функционира правилно нашето тяло. Ето от какво трябва да се пази черният дроб:

 • алкохол;
 • мазни храни;
 • липса на физическа активност;
 • използването на добавки за намаляване на теглото;
 • необосновано честа употреба на болкоуспокояващи;
 • някои лекарства.

Здравословни продукти за черния дроб

За да бъде черният дроб здрав, трябва не само да се откажете от лошите навици и да победите всичките му „врагове“, но и да се храните правилно. Съставихме за вас списък на най-полезните продукти за неговото здраве.

храна за черния дроб

 • Адекватно количество вода.
 • Извара.
 • Куркума.
 • Мед.
 • Пълнозърнести каши от зърнени култури.
 • Плодове: печени ябълки, банани, праскови, кайсии и круши.
 • Зеленчуци: тиква, моркови, цвекло, карфиол, тиквички.

Запазете тази статия и споделете с приятели. Подобна информация може да бъде полезна за някого!