Веднага направете това, ако по листата на доматите има кафяви петна


За съжаление не е изключено хората, които отглеждат домати, в някакъв момент да забележат кафяви петна по листата на растенията. С времето тези петна започват да образуват пръстени, наподобяващи мишена. Малко по-късно листата стават жълти около кафявите петна. Следващият етап е цялостно покафеняване и накрая окапват. Много вероятно е да става въпрос за алтернария.

За жалост подобно състояние може да доведе до цялостно окапване на листата на растенията. Алтернарията е в резултат на гъбички, намиращи се в почвата. Никога не засаждайте доматите на едно и също място, ако предходната година е имало подобен проблем с растенията. Това може да доведе до лесно заразяване.

Какво задължително трябва да направите, ако листата започват да стават кафяви?

 

За да не допускате да се случи това с вашите зеленчуци, опитните градинари препоръчват резитба. По този начин се осигурява добра циркулация. Задължително е да се извърши дезинфекция на самите инструменти. Добре би било тя да се направи с белина. Смесват се една част белина и четири части вода. Полагането на органичен компост под растенията също ще помогне за тяхното бързо възстановяване.


Подобен вид зараза може да се предотврати, ако поддържате листата на доматите сухи. В такъв случай е препоръчително да изберете капковото напояване. Не подценявайте и содата за хляб, защото тя има доказани антигъбични свойства и също успява да прекрати заразата.

Може да опитате да напръскате растенията, като смесите една супена лъжица сода с един литър вода и две лъжици и половина олио. Растителното масло ще помогне на разтвора да се задържи върху повърхността на листата.

Със сместа не е желателно да се пръска в горещата част на деня. За да нанесете разтвора равномерно, използвайте бутилка с пулверизатор.

Всичко това ще ви помогне да спасите доматите и да се радвате на богата реколта в края на сезона!