Тази сол е решението на всички проблеми в градината


Ако отглеждате рози и домати, вероятно сте чували за хора, които третират своите растения с Епсамова (английска) сол. Това се възприема като „най-добре пазената тайна“, въпреки че се използва в градинарството от стотици години. Но как английската сол може да благоприятства растенията и трябва ли да се прилага в домашната градина?

Какво е английска сол?

Епсамовата сол, известна още като английска сол и магнезиев сулфат, е химическо съединение, съставено от сяра, кислород и магнезий. Нейното име идва от град Епсом, Англия, където е била открита за пръв път през 17 век. Оттогава се използва за облекчаване на различни състояния при хора и животни, както и за насърчаване на растежа и развитието на цветята, плодовете и зеленчуците.

Как да използвате английска сол в градината?

Английска сол за стайните растения

Вероятно най-логичното и най-естественото място, откъдето може да започнете с Епсомовата сол, са стайните растения. Точно така. Те се нуждаят от нея, за да растат силни и здрави. Просто разтворете 2 супени лъжици от нея в 1 литър вода и използвайте течността, за да поливате растенията веднъж месечно.

Английска сол за зеленчуците

Тя може да помогне за освежаване и съживяване на старата градина или за създаване на здравословна среда за новата. Не се натрупва в почвата и не вреди на растенията, така че не се притеснявайте да я използвате. За общи цели действа добре като физиологичен разтвор за резервоар за пръскане (обикновено се предлага в магазините за градинарство).

Просто разтворете 1 супена лъжица Епсомова сол в 4 литра вода и напълнете резервоара. Напръскайте градината след първоначалното засаждане, повторете след месец и накрая – когато зеленчуците започнат да узряват. Смята се, че тази практика може да даде по-богата и по-вкусна реколта. Моля, обърнете внимание, че английската сол е подходяща за всички растения, с изключение на определени видове градински чай. Този натурален продукт може да бъде много полезен за зеленчукови градини с домати и чушки.

Английска сол за доматите

Доматите са склонни към дефицит на магнезий в по-късен етап от вегетационния период, което може да се забележи с появата на жълти листа и намалено производство. За да предотвратите това, използвайте Епсомова сол в началото на засаждането или по време на растежа. Просто изсипете 1-2 супени лъжици в почвата, преди да поставите семената или разсада. И тъй като доматите растат, трябва да знаете, че може да използвате по 1 супена лъжица английска сол на всеки 30 сантиметра от височината на растението или да го пръскате със споменатия по-горе разтвор на всеки две седмици.

Английска сол за чушките

Чушките, също както доматите, са склонни към дефицит на магнезий. Еспомовате сол може да помогне за решаване на проблема. Просто добавете 1-2 супени лъжици в почвата, преди да поставите семената, разсада или растенията, и след това третирайте два пъти седмично, въз основа на височината на растението (вижте по-горе).

Английска сол за цветята

Цветните лехи, подобно на зеленчуковите градини, растат тучно с помощта на Епсомовата сол. За да я използвате, първо обработете почвата, след което напръскайте растенията с разтвор, съдържащ по 1 супена лъжица Епсомова сол за всеки 1 литър вода. Този метод трябва да се използва при първоначално засяване, по време на растеж и след цъфване на цветята. Ако не разполагате с резервоар за пръскане, може да използвате обикновена лейка. При розите и цветните храсти има някои допълнителни съвета относно използването на Епсомова сол:

Английска сол за розите

Епсомовата сол служи като чудесно средство за обогатяване на почвата с ценни хранителни вещества. Тя насърчава цветодаването и развитието на кореновата система на розите. За да се възползвате от нейните полезни свойства, може да направите следното: потопете розовите резници в разтвор от 1/2 чаена чаша Епсомова сол и 3-4 литра вода. След като се вкоренят, изкопайте няколко дупки и ги поставете в тях. Преди това обаче изсипете по 1 чаена лъжица Епсомова сол във всяка. Накрая покрийте с пръст и готово. Ако искате, може да използвате посочения разтвор, за да пръскате или поливате розите. В допълнение, обогатяването на почвата в началото на сезона с 1/2 чаена чаша Епсомова сол също оказва благоприятно въздействие върху техния растеж.

Английска сол за храстите

 

Този натурален продукт насърчава растежа на зелените и цъфтящите храсти, особено азалиите, рододендроните и вечнозелените. Използвайте по 1 супена лъжица Епсомова сол за 1 квадратен метър растение. Изсипете около корените и оставете да действа. Повтаряйте процедурата на всеки 2-4 седмици до постигане на оптимални резултати.

Английска сол за дърветата

Епсомовата сол предоставя редица хранителни вещества на дърветата. Тя прави техните корени по-силни и по-здрави. Ако вашите дървета цъфтят или дават плодове, Епсомовата сол може да увеличи тяхното производство. Добавяйте по 1-2 супени лъжици на всеки квадратен метър в почвата над кореновите зони 3-4 пъти годишно. Планирайте да правите това всеки сезон, за да подготвите дървото за промените във времето.

Английска сол за тревните площи

Епсомовата сол може да съживи не само градината, но и тревната площ. Тя е особено полезна за освежаване и предотвратяване на пожълтяването на тревата. Може да се приложи с помощта на резервоар за пръскане или маркуч с накрайник. Използвайте 1 1/2 килограм Епсомова сол за 120 квадратни метра, 3 килограма за 250 квадратни метра и 5 килограма за 500 квадратни метра. И не забравяйте да я разтворите в достатъчно вода, така че да получите концентриран разтвор.