Ако често ви излизат синини по тялото, прочетете това: причините може да са тревожни!


Появата на синини от време на време е почти неизбежна, но ако това ви се случва доволно често и не можете да разберете откъде се появяват, може би трябва да прочетете следните редове:

Как се появяват синини

Всеки вид травматично нараняване , като падане например, може да причини разкъсване на капиляри (малки кръвоносни съдове), от които червените кръвни клетки се вливат под повърхността на кожата.

Това води до появата на лилави или синьо-черни петна по кожата.

синини

Технически те се наричат ​​”синини” или “синки”; те могат да бъдат причинени на практика от почти всяко нараняване на кръвоносните съдове в кожата.

Тъй като тялото започва да лекува и метаболизира кръвните клетки, синината обикновено става зелена, жълта или кафява, докато изчезне напълно.

Появата на синини от време на време е почти неизбежна, но ако ги имате достатъчно често и не можете да разберете откъде са дошли, тогава е важно да разберете каква е причината.

Може би просто сте ударили ръката или крака си и сте забравили за това, но може и причината да е съвсем различна.

Защо толкова лесно се появяват синини по кожата ни: 8 тревожни причини.

1. Възраст

С възрастта кожата губи част от защитния мастен слой, който подобно на възглавница ни предпазва от удар и падане. В допълнение, кожата става по-тънка, тъй като производството на колаген се забавя.

Това означава, че за да ви се образува синина, по правило е нужна много по-малко енергия на удара, отколкото когато сте били по-млади.

2.

 Нарушения на кръвта

голяма синина

Кръвните заболявания като хемофилия и левкемия могат да причинят необясними синини, обикновено защото кръвта не се съсирва правилно.


 

 

Ако често имате сериозни и необясними синини, трябва да се консултирате с лекар, за да изключите подобни нарушения, особено ако те започнат да се появяват внезапно.

4. Диабет

Хората с диабет могат да имат тъмни пигментационни петна, често на места, където кожата влиза в контакт с други части на тялото.

Тези петна могат да бъдат сбъркани със синини, но всъщност се дължат на инсулиновата резистентност.

5. Прекомерен стрес в тренировките

Прекомерното мускулно напрежение, например при вдигане на тежести, може да доведе до разкъсване на кръвоносните съдове и поява на синини. Синините също могат да бъдат причинени от микроскопични разкъсвания в мускулната тъкан.

Освен това, ако тренирате спорт или правите енергични упражнения, може да получите удари и леки травми, които причиняват натъртвания, но да не си спомняте за тях.

6. Някои лекарства

Лекарства като аспирин, антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства намаляват коагулацията на кръвта и увеличават вероятността от поява на синини.

А лекарства от типа на аспирина, преднизон, преднизолон, орални контрацептиви и други също могат да отслабят кръвоносните съдове, увеличавайки вероятността от натъртване.

7. Наследственост

Ако имате близки роднини, които получават синини лесно, тогава може да се окаже, че и вие ще бъдете предразположени към това (въпреки че по правило има стъпки, които могат да бъдат предприети, за да не се поддадете на тази потенциална генетична тенденция).

8. Лилав дерматит

Това съдово заболяване, по-често срещано при възрастни хора, води до появата на хиляди мънички синини, най-често по долната част на краката – отдалеч изглежда, че са поръсени с червен пипер. Синините са резултат от изтичане на кръв от малки капиляри.

9. Щети от слънцето

Въпреки че тялото се нуждае от излагане на слънце, за да произведе витамин D (и за да получи допълнителни полезни вещества), прекомерното излагане на слънце, особено когато води до изгаряния, може да доведе до загуба на еластичността и здравината на кожата.

Това от своя страна улеснява появата на синини и ги прави по-видими.

А на вас често ли ви се появяват синини?