Първите признаци на сърдечно заболяване са невидими – ето как да проверим сами себе си, за да сме спокойни:


Едно сърдечно заболяване не винаги веднага се проявява клинично. Човек може да се чувства чудесно и да бъде активен, а след това изведнъж да умре от сърдечен удар!

Затлъстяването, пушенето и заседналият начин на живот са основните врагове на сърдечно-съдовата система. Но сърдечните проблеми могат да изненадат дори онези, които внимателно следят за своето здраве… За щастие има един елементарен тест , който ще ви помогне да определите дали сърцето ви е в ред! Не е сложно и отнема минути – проверете себе си още сега!

Как да проверим състоянието на сърцето си

жена със сърце


Седнете на пода и опънете крака напред, като държите пръстите си вдигнати нагоре. Протегнете ръката си напред и докоснете върховете на пръстите. Ако го правите с лекота, можете с увереност да кажете: Вашата сърдечно-съдова система работи без излишни натоварвания и сривове, сърдечните заболявания ще ви заобикалят!

Ако тялото не е достатъчно гъвкаво, най-вероятно вече имате проблеми със сърцето. Факт е, че “дървените”, негъвкави хора имат и “твърди” кръвоносни съдове! Тази група хора има нарушения на кръвообращението поради липса на колаген, което прави съдовете еластични и млади.

Твърдите, схванати, негъвкави мускули на гърба и краката са сигнал да посетите кардиолога. Тези мускули съдържат толкова колаген, колкото и кръвоносните съдове, и по тях можете да прецените състоянието на кръвоносните съдове на целия организъм.

Бъдете в добра форма и не забравяйте да следвате тялото си! То винаги ви казва какво да правите, за да подобрите своето благополучие – просто трябва да го слушате внимателно …