Забравете за къртиците в двора – ето как да се отървете от тях


Къртиците се считат по-скоро за вредители, макар да подпомагат оттичането на водата от глинестите почви и макар да изравят на повърхността почва, богата на минерали, която може да се използва за разсад и като пълноценна, богата на хранителни вещества почва за отглеждане на различни култури.

Те обаче оказват и негативно влияние на кореновата система на растенията и могат да причинят тяхното загиване. Претегляйки плюсовете и минусите, които са резултат от дейността на къртиците, фермерите ги определят като вредители и полагат усилия да се отърват от тях.

Ако варварският подход не е вашият начин да се справите с тези иначе симпатични животни, на правилното място сте. Представяме ви ефективни методи, които отговарят на въпросите, свързани с къртиците в двора и как да се отървем от тях, без да ги унищожаваме.

Къртиците в двора – ето как да се отървете от тях 

Преди да търсите работещи методи, с чиято помощ да се отървете от къртиците в двора, направете средата неблагоприятна за тях, за да не се заселят изначало. По-лесно е да осъществите превенция, отколкото да решавате проблемите постфактум. Къртиците обичат купчините с отломки, струпаните растителни отпадъци в двора, високите треви, както и ландшафта, пълен с богато меню – любимите им земни червеи, личинки, бръмбари и ларви.

Ако градината и дворът ви са чисти, поддържате отлична хигиена, косите тревата и не позволявате земята ви да стане дом за любимите насекоми на къртиците, то те няма да имат причина да се заселят в градината ви и ще потърсят по-благоприятно за тях място за живот с повече храна.

Ако вече сте допуснали, поради липса на системи и правилни грижи за градината ви, къртиците в двора, как да се отървете от тях е ключовият въпрос, който ви тревожи. Винаги може да използвате услугите на специалисти, но защо не опитате да се справите сами при това без да наранявате къртиците? Нашите съвети ще ви бъдат от полза.

1. Пълзящите растения, зелените живи огради и лианите придават чар и живот на двора ви, но са и магнит за къртиците. Използвайте ги пестеливо или се откажете от тях, за да предпазите културите от къртици.


2. Премахнете източните на храна. Пръскайте редовно дърветата и предпазвайте растенията от червеи и личинки, които са любимо лакомство на къртиците.

3. Използвайте хуманни методи, с чиято помощ да се справите с къртиците. Рициновото масло например няма да ги убие, но ще причини дискомфорт на стомахчетата им и това ще направи градината ви непривлекателно място за живот и търсене на храна за тях, подтиквайки ги да се заселят другаде.

Рициновото масло се изсипва на местата, където наблюдавате къртичини и входове към тях, смесено с препарат за съдове в съотношение 3 към 1. Този домашен препарат е не само ефективен и хитър трик за справяне с къртиците, но е еко и безопасен за посеви, растения, домашни животни и за хората, така че може да бъдете спокойни, разпръсквайки го в градината.

4. Подобно на всички вредители, къртиците също имат непоносимост към определени миризми. Може да използвате тази тяхна слабост, за да ги държите далеч от градината ви. Това е лесно изпълнимо, ако засадите по края на градината си растения, които къртиците не понасят като невени и нарциси.

За разлика от нарцисите невенът цъфти почти целогодишно, разсажда се сам, без да е нужна намесата ви, устойчив е и се гледа лесно, така че препоръчваме ви го горещо. Методът освен съвсем естествен, безвреден и безопасен е и изключително ефективен, а красивото оранжево сияние от невените в градината ви е допълнителен бонус.

5. Друг работещ метод е целевото засушаване на почвата с цел създаване на неблагоприятна среда за къртиците. Методът е неприложим, ако водата е нужна за културите ви, но ако е в част на двора, която не е засадена, може да ви бъде изключително полезен.

Подобно на червеите, къртиците обичат влагата и влажната почва и умишленото засушаване е лесен начин да откриете какво ще прогони къртиците в двора, когато се чудите как да се отървете от тях. Решението не е приложимо при всички случаи и е възможно да окаже влияние само срещу бъдещо заселване на къртици, но не и да прогони вече настанилите се неканени наематели на градината ви.

Ако тези трикове с домашни препарати и хитри съвети не ви помогнат, изпробвайте специалните машинки за прогонване на къртици с електронни импулси, предлагащи се в търговската мрежа или потърсете помощ от специалисти.