При точилар не стъпвам! Когато ножицата започне да се изтъпява, намазвам с паста и правя ето така – като нова става!


Дори новите ножици престават да бъдат остри след кратко време, по остриетата може да се появи ръжда. Ако това се случи, не бързайте да купувате нови ножици или да носите старите за заточване. Можете лесно да решите проблема в домашни условия, дори и без точило. Този метод обаче е доста необичаен, изисква паста за зъби .

Ето цялата процедура стъпка по стъпка:

Как да заточите ножицата сами

ножица с паста за зъби

Разпределете равномерно пастата за зъби по цялата повърхност на остриетата.

ножица с паста за зъби

Можете да използвате заточващ камък, но ако такъв инструмент не е наличен, можете да го замените с обикновена керамична чиния.

керамична чиния


За да използвате дъното на чинията за заточване на инструменти, поръсете супена лъжица сол върху повърхността. След това добавете малко оцет към солта. Разпределете солта така, че да е върху ръба, който ще се заточва.

заточване ножица

Започнете да заточвате ножицата от вътрешната страна на острието, като правите резки, бързи движения по ръба на чинията отгоре надолу.

Благодарение на частиците сол, дъното на чинията ще бъде подобно по текстура на повърхността на заточващия камък. Добавянето на оцет също не е случайно. Благодарение на оцета, остриетата се почистват идеално, ръждата се отстранява по време на заточване. Пастата за зъби помага за увеличаване на триенето между острието и ръба на чинията, което също така подобрява процеса на заточване на ножицата.

остри ножици

Изплакнете обилно ножицата след заточване. След такова бързо заточване, ножицата ще бъде като нова.

остра ножица

Като се грижите за ножиците по този начин, можете да удължите живота им.