След като приберете доматите, засадете това на тяхно място


Най-успешният вариант за възстановяване на почвата след прибиране на реколтата от домати е засаждането на зелен тор.

В този случай сеитбообращението е важно, както и условията, в които са отглеждани културите. След прибиране на реколтата от доматените насаждения градинарите разчитат на 2 варианта за зелен тор – фий и бял синап. 

Зелен тор след прибиране на реколтата от домати

Засаждането на зелен тор ви позволява да решите цялостно проблемите с възстановяването на почвата след плододаване на културите. Сидератите предотвратяват растежа на плевелите, борят се с патогенните, изместват вредителите, насищат почвата с полезни вещества, а някои дори подобряват нейната структура.

След доматените храсти основното е да възстановите липсата на хранителни вещества и да се отървете от нежеланите бактерии.

Ако насажденията са били болни през сезона или има съмнение, че почвата е заразена с гъбички, други вредни организми или късна болест, няма по-добър вариант от синапа.

Въпреки това, може да отнеме няколко сезона, за да се подобри напълно състоянието на почвата, всичко е индивидуално. След появата на издънките синапът се коси и лехите се разкопават.


домати

Вариант втори е засаждането на фий. Тази култура се бори с патогенната микрофлора, а също така подобрява структурата на почвата, което я прави по-рохкава. В същото време почвата става по-плодородна.

След като сте засадили фий през ноември, той ще трябва да бъде косен след покълването. През пролетта почвата трябва да бъде изкопана.

Също така е необходимо да запомните, че дори зелените плодове трябва да се събират преди периода, когато средната дневна температура падне до 11 градуса по Целзий . Защото ако берете зелени домати при по-ниски температури, те ще узреят слабо и бавно. Плодовете, които са били набрани при температури от 3-5 градуса по Целзий, могат да започнат да гният след няколко дни.

Най-приемливият вариант е да се берат всички плодове, когато достигнат характерния за сорта размер. Когато плодовете са още само кафяви на цвят, те могат да узреят добре в помещения с добра вентилация и температура на въздуха 20-25 градуса по Целзий и относителна влажност до 85%. За да узреят бързо, те могат да се покрият със сено и да се съхраняват заедно с узрелите плодове. Това се обяснява с факта, че ще се отдели етилен, което ще допринесе за по-бързото им узряване. За да не загният, можете да ги увиете във вестник.

Плодовете също трябва да се нагреят, за да узреят бързо. За да направите това, трябва да ги потопите в топла вода (60 градуса). За да придобият ярък цвят, те трябва да се държат на светлина.