Защо е важно да стерилизирате почвата след прибирането на реколтата от домати и краставици?


Опитните градинари знаят, че успешното отглеждане на домати и краставици изисква грижа не само по време на растежа, но и след прибирането на реколтата. Една важна практика след последната реколта е стерилизирането на почвата. Но защо това е толкова важно?

Отглеждането на домати и краставици оставя в почвата патогени, които могат да предизвикат по-лесно болести през следващите години. Затова опитните градинари предприемат стъпки за унищожаване на тези вредители и подобряване на почвата.


Един от най-ефективните методи за стерилизиране на почвата след реколта е използването на разтвор, приготвен от 1 литър оцет (9%) и 200 ml водороден прекис (3%). Тази смес се оставя да престои на тъмно място в продължение на 7 дни и се съхранява на стайна температура.

Литърът от получения разтвор се разрежда с 10 литра вода и с тази течност се напоява почвата на дълбочина 1-2 см. Този процес стерилизира почвата, унищожавайки както вредителите, така и полезните бактерии. Затова след прилагането на разтвора е необходимо подхранване с биологични торове, които ще възстановят баланса и ще обогатят почвата с полезни микроорганизми.

За да гарантирате здрава и плодородна почва за следващия сезон, не забравяйте да стерилизирате почвата след реколтата от домати и краставици.