Тази ОГРОМНА грешка с климатика през зимата ни коства куп грешни пари


През зимата много от нас предпочитат климатика като най-ефективен начин на отопление. Съвременните устройства са икономични, мощни и доставят така необходимия в дома ни комфорт.

При едно условие обаче – че ги използваме както трябва! А се оказва, че почти всички правим една и съща грешка с климатика през зимата, която ни коства куп грешни пари и неефективна работа на уреда.

В резултат на това плащаме не само по-висока сметка за ток, но и не сме доволни от работата на климатика. Оказва се, че всички допускаме тази грешка, тъй като дори не си правим труда да прочетем инструкциите за употреба, дадени от производителя.

Дори и базовите модели климатици разполагат с опцията за определяне посоката на въздушната струя – нагоре, надолу или встрани.

 

Обикновено настройваме струята нагоре, особено ако климатикът е монтиран над леглото, бюрото, дивана или масата. Просто искаме да избегнем директния контакт с въздушната струя. Но това е огромна грешка.

Температурата на въздуха в горната част на помещението е най-висока. Насочвайки топлата струя на климатика нагоре, температурата там става още по-висока. В резултат на това, въздухът в долната част на помещението става още по-хладен и подът у дома остава студен.

Експертите са категорични, че въздушната струя на климатика винаги трябва да е насочена надолу. По този начин уредът ще работи по-ефективно, ще консумира по-малко електроенергия и подът няма да е студен.


Специалисти от Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират всички потребители да бъдат внимателни не само при избор на климатик, но и кого викаме за монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани фирми за работа с флорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени продукти и услуги.

След избора де факто потребителят е обвързан с доставчика докато уредът съществува и е в експлоатация, коментира пред Радио София Петър Хетемов, член на БАОВК.

Изпълнителите от сивия сектор не оставят нужната документация, включително и счетоводна, а в случай на нужда, не отговарят на телефоните, ако въобще са оставили номера за връзка.

Може да се наложи да се търсят правата чрез Комисията за защита на потребителите, но при наличие на гаранционна карта и документ за покупка, допълни Хетемов.

Според него – при сегашните цени – за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик.

Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вариант на отопление към друг. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, тип сплит системи, които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри. Европейският съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове и параметрите на уредите, така че дори по-бюджетните уреди вече са с висок клас по отношение на енергоефективността.

Петър Хетемов подчерта, че един уред се ползва за едно помещение. Той посъветва, ако се излиза от дома, уредът да не се изключва, а да се намалява до 18 градуса, а при връщане да се засилва до 24. По този начин помещението не изстива и консумацията на ел. ток не е толкова висока.