Какво да правим, ако се задавим? Пълно ръководство, което ще спаси и вашия и на човека до вас живота


Хенри Хаймлих е американски хирург, който намерил начин да спаси човек от задавяне. За съжаление на всеки от нас се е случвало да попадне в кривото гърло храна и за миг да се задавим и дори задушим, затова винаги трябва да знаем какво да правим в тази ситуация, тя може да ни спаси живота буквално.

Оттогава са изминали повече от четири десетилетия и Американската асоциация на бърза помощ все още счита този метод за стандартен, неизменим. Всъщност, гледайки филчетата за оказване на бърза помощ, понякога се изненадвам, че всеки знае как да действа, и не отнема повече от минута. Бих искал да мога да направя същото без специално обучение. Ако сте съгласни, научете повече за техниката.

 

Частично или пълно блокиране

Дихателните пътища не са напълно блокирани, когато човек кашля. Тази кашлица се нарича първият защитен механизъм, начин за извличане на парчета храна или други предмети, заседнали в гърлото .

Важно е да не спирате да кашляте, докато парчето не излезе самостоятелно или докато не може да се вземе с пръсти. Бъдете нащрек: парче храна може напълно да блокира дишането ви.

В такава ситуация човек изобщо не може да издава звук, въпреки че в същото време е наясно с всичко. При пълно блокиране е важно да се използва техниката на Хаймлих. Тя е приложима за възрастни, деца, кърмачета.


 

Вашите действия

Когато жертвата е пълнолетна . Застанете отзад. Хванете го под ребрата, леко го наклонете напред, така че парчето да спре да се движи навътре.

Нежно удряйте с длан между раменете. Парчето храна трябва да излиза навън. В противен случай натиснете отново. Това действие може да се повтори пет пъти . Когато процедурата е неуспешна, поставете юмрука между ребрата и пъпа на жертвата, а втората ръка отгоре (заключете). Натиснете надолу.

Забранено е това да се повтаря, ако жертвата е бременна жена, човек с много голямо тегло или дете на възраст под една година. Обадете се на линейка, ако парче храна все още не е излязло.

Когато жертвата е бебе, по-малко от година .

Ако не кашля, вземете го на ръце, поставете го на протегнатата ви ръка или бедрото с корема надолу. Нанесете лек удар по гърба с длан. Прегледайте устата: ако излезе парче храна, тя все още остава в устната кухина. Извадете я.

Повторете процедурата пет пъти. Не се опитвайте да издърпате храната с пръсти, защото само ще я натиснете по-дълбоко и ще влошите ситуацията.

За 44 години методът на Хенри Хаймлих спаси живота на хиляди хора по света. Както се казва, по-добре е никога да не се сблъсквате с необходимостта от прилагането му. Но, ако се случи тази неприятна изненада, по-добре е, когато вече сте подготвени. Знаете ли за този метод преди или може би дори сте го използвате? Споделете информация с нас и споделете статията с приятелите си.