Най-ефикасният капан за комари се прави за 5 минути от бутилка – залагате го вечерта, сутринта броите жертвите вътре: –


Всеки, който обича отдиха сред природата на вилата или на открито, знае, че най-големият кошмар, който може да провали барбекюто или вечерята на открито, са комарите . Съгласете се, че не е много удачно постоянно да се пляскате, за да убиете поредния кръвопиец, докато вечеряте сладко-сладко на двора.

А постоянното пръскане с репеленти също не е за препоръчване. Затова днес решихме да ви покажем как се прави най-ефикасният капан за комари . За целта ви трябва една пластмасова бутилка и 5 минути време.

Този начин е прост, безопасен и бюджетен, а приготвения домашен капан може да инсталирате и на открито, и на закрито. Действието му трае от 4 до 14 дни. Комари, оси, мухи и оси няма да имат никакъв шанс!

Ефективен капан за комари

накацали комари

Ще ви трябват:

  • 1,5-литрова пластмасова бутилка без тапа
  • 1 чаша топла вода
  • 2 супени лъжици захар на пясък
  • 1 ч.л.суха мая
  • парче тъмен плат, вестник или фолио

1. Отрежете горната част на бутилката така, че да е равна на една трета от дължината на цялата бутилка.

пластмасова бутилка

2. Напълнете дъното на бутилката с чаша вода, която не е по-топла от 30 градуса. Добавете захарта, разбъркайте добре. След това изсипете и маята, и разбъркайте отново.

капан за комари от бутилка

3. Поставете изрязания конус от бутилката с гърлото навътре. Ако частите не се вместят плътно, желателно е да ги закрепите с тиксо или лепило в зоната на снадката. Така въглеродният диоксид ще се освобождава само през гърлото на бутилката и насекомите няма да се натрупват отвън.


капан за насекоми

4. Сега трябва да опаковате бутилката с кърпа или вестник, и да го затегнете по ръбовете.

бутилка във вестник

5. Поставете готовите капани в тъмните ъгли на помещението, където няма течения. Може да се използват и на открито, но ефектът ще бъде по-слаб.

6. Комарите охотно налитат на миризмата на ферментирало освен това са привлечени и от липсата на светлина вътре. Когато се опитат да се измъкнат от капана, те се придвижват нагоре, но поради тесните дупки и лепкавите стени рано или късно попадат във водата, където умират.

Принципът на капана против комари

комар

Този капан е предназначен за бременни женски комари – именно те смучат кръв. Насекомите търсят жертвите си по излъчваната от тялото топлина издишания въглероден диоксид.

Основните компоненти на капана са – мая, топла вода и захар. В процеса на  алкохолна ферментация те произвеждат достатъчно въглероден диоксид, който също привлича насекомите. Капанът работи, докато се извършва ферментация – от 5 до 7 дни, в зависимост от температурата на помещението (на хладно трае по-дълго).

капан за насекоми

Устройството може да бъде  адаптирано за други насекоми – мухи, оси, стършели или мухи. За да направите това, в бутилката се изсипва чаша топла вода и парченца плодове, мед или конфитюр се поставят върху малък кораб с фолио, за да се предотврати потъването на стръвта. Нагоре поставете горната част на бутилката на същия принцип и сте готови. Този  капан е валиден до 2 седмици .

Ако тази статия ви е била полезна, я запазете в отметките си и споделете с приятели.