Нова рецепта за превкусни хлебчета – вече само така ги правя, меки са като душица!


Днес ще ви представим нова рецепта за приготвяне на меко тесто , което се разточва и пече в тиган. Можете да приготвите тези меки питчици за закуска, вечеря или лека следобедна закуска. Сервирайте ги със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана, еднакво вкусни са във всички варианти! Ето какво ви трябва за тези превкусни питки-тиганички :

Превкусни хлебчета , меки като душица

Продукти (измерени с чаша от 200 ml):

2 чаши топла/хладка вода (400 ml)

1 чаша топло/хладко мляко (200 ml)

< 1/2 чаша растително масло (90 ml)

2 супени лъжици захар (40 g)

1 пакетче суха мая (1 супена лъжица/10 гр.)

1 чаена лъжичка сол (9 гр.)

7 чаши брашно (840 гр.)

200 гр. масло/маргарин

питки на тиган

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат две чаши хладка вода (400 мл) и една чаша хладко мляко (200 мл), 90 мл олио, захар (40 г) и 1 пак.суха мая (10 г). Разбъркайте, за да се разтворят съставките.

След това постепенно добавете брашното и солта. Отначало се разбърква с лъжица, докато брашното се поеме в течността, след което се омесва на ръка. Месете няколко минути, докато тестото стане компактно и се отдели от стените. Все още трябва да е меко.

месене тесто

меко тесто

Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса за около 45 минути до 1 час, докато втаса хубаво и удвои обема си. След това го омесете малко и с набрашнени пръсти го изтръскайте върху леко набрашнена работна повърхност. Разтеглете го с ръце на дебела правоъгълна кора, след което навийте на руло.

руло тесто


Така оформеното тесто лесно ще разделите на 18 приблизително равни части. Оформете топка от всяко парче тесто.

тесто на части

топки тесто

Разделете маслото на 18 части, след което върху всяка топка сложете по една чаена лъжичка масло. Оставете топките да почиват така около 5 минути.

тесто с масло

След 5 минути топките се намазват с пръсти с маслото и всяка се разтегля на малка кора колкото малка чинийка.

тесто, намазано с масло

Наредете ги по три една върху друга, като третата кора трябва да се постави с намазнената страна надолу (горната да остане ненамазана). По този начин ще получите 6 купчини от по три топки/питки. Оставете ги да починат 5 минути.

питки тесто

След 5 минути разтеглете всяка топка отново с пръсти, този път на по-голяма кора, колкото чиния. Прищипете кората, като съберете страните към средата, след което с дланите оформете по-стабилна топка. След това върху леко набрашнена повърхност разтегнете всяка топка малко с пръсти, за да оформите тестото отново на питка.

тесто хлебчета

питки с масло

Загрейте незалепващ тиган на умерен огън (регулирайте температурата, не трябва да е нито много горещ, нито хладък).

тестени кръгове

питки на тиган

Печете питките около пет минути от всяка страна, като ги обръщате два-три пъти, докато покафенеят приятно.

питки-тиганички

Да ви е сладко!