Таня само си обръсна краката, а после изпадна в страшна агония и сега е само с един крайник (СНИМКИ 18+)


43-годишната Таня Чернозуков преживява най-големия си кошмар. Жената от скоро е с ампутиран десен крак, а причината е неволно порязване със самобръсначката преди 5 години, докато се обезкосмявала.

 

Тогава тя не мислела, че нещо такова ще я сполети. Докато била в банята просто леко се порязала, като раната не била по-голяма от малка стотинка. Таня решила да пренебрегне проблема и просто залепила лепенка с надежда, че кръвта ще спре и раната ще мине.

Но шест месеца по-късно тя се утроила до размер, като приличала на „огромна дупка“, а лекарите прекарали 18 месеца, опитвайки се да спрат агресивната инфекция да се разпростре в бедрото й.

Жената се опитала се се спаси от ужаса с всякакви средства – лекарства, кремовете и дори биотерапия с червеите, но след месеци на агония нищо не помагало.

„Беше абсолютен кошмар. Правила съм го хиляди пъти. Но просто усетих лека болка, казах „ауч“ и след това сложих лепенка, като очаквах да спре кървенето. Не си представях нищо такова. След няколко седмици раната беше зелено-черна от глезена до коленете ми. Болката беше ужасна“ разказва Таня.

В крайна сметка на нея ѝ била поставена диагноза хронична язва на крака, която се развива в гангрена. Освен това Таня е диагностицирана с диабет и това забавя способността на тялото да се лекува.

Специалистите ѝ обяснили, че раната се е превърнала в язва на крака, което е хронично усложнение на диабета, защото състоянието пречи на кръвоснабдяването на краката. След това язвата се развива в гангрена, защото подуването около инфекцията ограничава кръвоснабдяването на плътта и тя гладува за жизненоважни хранителни вещества и кислород.“Трябваше да взема все повече болкоуспокояващи,“ каза тя и допълва „Беше постоянно чувство, че хиляди игли се забиват в мен“.


„Сядах с крака си в пластмасова торба – имаше толкова много течности, които се изсипваха от нея, чувствах се като в ужасен филм“, спомня си тя. „След известно време като се разви гангрената, усещах как се разяжда плътта ми, а раната продължаваше да расте, да расте и да расте.

Инфекцията била толкова лоша, че дори жената била принудена да напусне работата си като търговски представител. Тя се връща в болница три пъти за лечение, включително биотерапия – където лечебни червеи почистват раните, като ядат мъртвата тъкан, но без резултат.

„В продължение на 24 часа крещях в агония. Никога не съм изпитвал такава болка в живота си“, разказва тя.

През април 2016 г. лекарите в Медицинския център в Нотингам накрая предлагат драстичната стъпка за отстраняване на крака.

„Казаха ни, че не е нужно да ампутираме, но може да отнеме години, за да се излекува, ако изобщо се лекува и аз просто им казах:“ Да, махнете го, искам да изчезне“.

След операцията Таня е в болница в продължение на пет месеца и след като е била изписана е трябвало да се научи как да се движи, да седи и да ходи с ходилка или патерица.

За щастие операцията спира инфекцията и Таня казва, че без болка вече продължава да живее. Таня се надява скоро да има протеза, но казва, че е прекалено уплашена, за да си бръсне другия крак.

„Не мога да повярвам, че наистина се достигна до този момент. Трябва да бъда силна. Бих искал да кажа на хората, че в края на тунела има светлина“.