Защо орехът е отровен и защо НИКОГА не трябва да се засажда до къщата (+ РЕЦЕПТИ):


Знаете ли защо орехът е отровен и защо не трябва да го садите близо до къщата ? В текста по-долу ще прочетете много интересна информация, свързана със засаждането и отглеждането на това много важно за човека дърво в много аспекти.

орехова фиданка

Орехът принадлежи към групата на черупчестите плодове с ядки. Орехът е плод с висока биологична стойност и е дефицитен на вътрешния и световния пазар. Отглежда се най-вече в Индия, Китай, Манджурия, а след това в регионите, които се простират от Хималаите до Сибир до Кавказ, в Европа, Южна и Северна Америка.

И така, орехът успява най-вече в умерено топли райони, където редовно дава плодове, а също така се среща и в далечния север, където образува само вегетативни органи. Освен многобройните полезни свойства, които притежава орехът (лечебните рецепти са в долната част на текста), прочетете за неговите отрицателни свойства по-долу.

От незапомнени времена нашите предци са смятали ореха за депресиращо дърво и са вярвали, че под него се случват най-много нещастия. Въпреки че днес мнозина биха казали, че подобно разбиране се основава на чисто суеверие, съвременните изследвания все пак сочат някои недостатъци на това растение.

орех обвивка

Негативни характеристики на ореха

За какво става дума? Орехът съдържа химикал, наречен хидроюглон, който се отделя от корена в почвата. Този химикал се съдържа и в листата и другите части на ореха, в клонките, кората, цветето и черупката на плода. Химикалът иначе е нетоксичен, но когато влезе в контакт с кислорода, той се окислява в силнотоков юглон.

Податливите растения, отглеждани близо до ореха, следователно увяхват, пожълтяват или изобщо не растат, тъй като юглонът им пречи да получат необходимата енергия за метаболитна активност. От всичко казано по-горе трябва да се помни:

орех плодове

Не засаждайте ореха близо до къщата. Освен че блокира слънчевата светлина, орехът също така има здрав основен корен, който често огъва и деформира бетона около и под къщата. Специалистите съветват орехът да не се засажда близо до паркинг или до къща заради основите.

А именно коренът на това дърво достига до пет метра дълбочина.

Какво може да се отглежда под ореха и какво не?

Също така трябва да се знае, че в близост до орех могат да се отглеждат растения, които не са чувствителни към юглон, тоест избягвайте да сеете и засаждате тези, които са чувствителни.

Чувствителни към юглон зеленчуци: домати, чушки, картофи, патладжан, зеле, аспержи, ревен. Цветя: петунии, нарцис, хризантема, хортензия, лилия, азалия, билки от семейство Ericaceae, Potentilla spp. Дървета: ябълка, круша, череша, къпина, боровинка, бял бор, червен бор.

Не толкова чувствителни растения: царевица, боб, лук, ряпа, моркови, тиквички, лозя, праскова, кайсия, череша, слива, японски клен, невен и др.


Ако все пак решите да отглеждате някое от изброените в първата категория растения близо до орех, тогава е най-добре да използвате високи лехи. Важно е да осигурите добър дренаж и да отстраните листата и другите части на ореха от лехите.

сухи орехи

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ОРЕХА

Орехът произхожда от Персия (Иран). По производство е на 11-то място в света и е най-важната ядка. По общо производство на орехи Европа изпреварва останалите континенти, а САЩ са най-големият производител на орехови плодове в света.

Орехът е ядков плод с приятен вкус и е много питателен. Плодът е обвит в черупка, която се пука и я освобождава едва през втората половина на септември. Има дълъг срок на годност. Плодът на ореха или ядката съдържа: масло 55-67%, вода 3,4%, белтъчини 18-25%, захар 13-16%.

Витамин С се съдържа най-много в младите неузрели ядки (плодове) – около 1700 мг аскорбинова киселина, но с узряването съдържанието намалява. Сухата ядка съдържа 30 mg витамин C, след това 0,03-0,05 mg витамин B1, както и малко по-малко витамини A, B2, PP и др.

орехови ядки

Енергийната стойност на ядката на ореха е около 2600 джаула. Лечебната сила на ореха е много голяма. Използва се против спазми в стомаха и червата, срещу ревматизъм, катар на стомаха и червата, възпаление на очите, хронична екзема,

Освен това за замърсени рани, изпотяване на краката, за укрепване на косата, укрепване на тялото, хемороиди, възпаление на тънките черва, за успокояване, против изпотяване и др. С терапевтични цели се използват листата, младата кора на плода, зеленият и зрелият плод, ядката, младите клонки.

части на ореха

ЛЕЧЕБНИ РЕЦЕПТИ С ОРЕХ

За подсилване на организма: 

Млади орехи с големина на лешник (около 40 бр.) се слагат в 1 кг мед. След 40 дни престой в меда се приема по един плод, напоен с мед 3 пъти на ден. Особено се препоръчва при малокръвие (анемия) и при по-слаби и бледи лица;

Срещу ревматизъм: 

10 супени лъжици орехови листа се заливат с 1 литър нерафиниран зехтин и се оставят на топло за 30-35 дни, като периодично се разклащат (2-3 пъти на ден). С така приготвеното масло се намазват болезнените места;

Срещу диабет и жълтеница:

5 супени лъжици изсушени и наситнени орехови листа се слагат в 1 л бяло вино, престояват 24 часа, след което се прецеждат и съхраняват в стерилна стъклена бутилка. Пие се по една малка чашка сутрин на гладно и вечер преди лягане;

Срещу анемия (анемия). Рецепта А:

3 супени лъжици смлени орехови листа и зелени млади орехи се слагат в 1 л вряла ракия, затварят се и престояват на топло 20 дни при често разклащане, прецеждат се и се пият по малка чаша преди ядене (закуска, обяд и вечеря);

Рецепта Б :

млади зМлени орехи (2 чаши по 200 мл) се слагат в 1,5 кг мед, бурканът се затваря и се държи на топло 20 дни, като често се разклаща, след което се приема по една супена лъжица преди хранене (закуска, обяд, вечеря).

Срещу разширени вени: 

Пресните орехови листа се измиват добре, подсушават се, след което се смачкват малко между дланите, за да омекнат и пуснат сок, намазват се с мед, след което се налагат върху разширените вени и се фиксират с бинт.