ТОВА РАСТЕНИЕ Е СПАСЕНИЕ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ: Забравете за инсулина, гладуването и многобройните диети


Малко хора са чували за мощния зеленчук земната ябълка /гулия/, още йерусалимски артишок. Това подобно на картофите растение е истински хит в кулинарията през последните години, а причината не е в модата. Причината са лечебните свойства на това растение.

Латинското наименование на това растение е helianthus tuberosus. 

Този необичаен зеленчук има много ниска калорична стойност. На 100 грама съдържа само 73 калории, което я прави идеална в борбата с излишните килограми.

Също така е отличен избор за хора, които страдат от нарушения на чревната флора, тъй като е богат на фибри, които подпомагат работата на чревната флора и регулират храносмилането.


Изключително богат е на калий, който е важен за контрола на кръвното налягане, правилната мускулна и сърдечна функция, регулирането на водата в тялото и предаването на нервните импулси, както и на фосфор, който осигурява здравината на зъбите и костите.

За разлика от картофите, с които сме свикнали, този зеленчук не съдържа нишесте. Грудките му са богати на инулин, който не води до повишаване на нивото на захарта и инсулина в кръвта, така че е отлична храна за диабетици.

Освен това съдържа калций, магнезий, желязо, витамини от група В, витамин С, витамин D и провитамин А и е чудесен източник на незаменими аминокиселини.

Чичока може да се използва варена, печена и прясна, но най-добре е да се използва сурова, настъргана на ситно и подправена като салата, към която можете да добавите и други зеленчуци.

Можете да го използвате и като добавка към други ястия, вместо варени или печени картофи.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ?

Въпреки че можете да ядете сурова,може да бъде истинско освежаване на вашата трапеза под формата на салата или супа.