Наричат го мълчаливия убиец. 9 симптома, че сте чувствителни към глутен


Глутенът се нарича мълчалив убиец, защото може да причини хронични увреждания в тялото. Понякога пациентът дори не осъзнава последствията от консумацията на глутен.

Така че е по-добре да проверите дали тялото ви има непоносимост към глутен.

Ето списък на симптомите за чувствителност към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, подуване на корема, диария, болка в корема и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания и пациентите са погрешно диагностицирани със синдром на раздразнените черва. Поради грешната диагноза хората с чувствителност към глутен не получават подходящо лечение.

2. Необясними промени в теглото

Чувствителността към глутен може да доведе до загуба или увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може да придружава и други неприятни заболявания. Но това може да е свързано с непоносимост към глутен, ако е придружено от други симптоми на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс

Има пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да се появят като неправилен менструален цикъл, внезапни колебания на теглото, постменструален синдром и нарушения на съня. Хормоналните нарушения, причинени от непоносимост към глутен, могат да се усилват многократно по време на пубертета, бременност и менопауза.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресията, безпокойството, безсънието и умората. Някои хора с непоносимост към глутен изпитват раздразнителност,  лесно забравят и имат слаба концентрация.

Според информацията, събрана от едно проучване, хората с непоносимост към глутен са по-податливи на мигрена, отколкото други хора. Причините за главоболието могат да бъдат много различни. Лице, което е алергично към глутен, може да почувства главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите


Кератозата и Херпетиформеният дерматит са две кожни състояния, пряко свързани с непоносимост към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят на ръцете, торса, лицето, бедрата, лактите и косата. Друг симптом е чупливи нокти.

6. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Друго нарушение, което може да бъде свързано с непоносимост към глутен, е хиперактивно разстройство с дефицит на внимание. То може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Диета без глутен може да помогне за намаляване на симптомите.

7. Лошо състояние на зъбите

В случай на непоносимост към глутен абсорбцията на необходимите елементи и минерали в червата е нарушена. Това важи и за калций. Резултатът може да бъде проблем със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариес, кухини и язви на мукозната кухина. Ако се грижите добре за зъбите си, но все пак забележите някои проблеми, причината може да бъде причинена от консумацията на глутен.

8. Желязодефицитна анемия

Симптомите включват умора, задух, главоболие, бледа кожа, лигавиците и дори артрит. Желязото е слабо смилаемо, тъй като поради непоносимостта към глутен има увреждане на абсорбцията на желязо в червата.

9. Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат непоносимост към глутен. Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки след влизането на глутена. Проблемът се влошава от факта, че това автоимунно заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания като автоимунен тироидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Хрон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да се третира чувствителността към глутен?

1. Вашият лекар ще ви изпрати за кръвна проба и ще провери за антитела, които обикновено присъстват в кръвта на хора с това заболяване. Преди изследването трябва да включите глутен във вашата диета, тъй като това ще ви помогне да избегнете неточни резултати.

2. Премахнете глутена от вашата диета. Той се съдържа в:

Пшеница;

Ръж;

Булгур;

Брашно;

Грис;

И в редица други храни.

Винаги проверявайте състава на продукта. Предпочитайте продуктите, които съдържат етикета „без глутен“.

Почувствали ли сте някога някой от тези признаци за чувствителност към глутен? Разкажете ни в коментарите!