7 заболявания, при които в никакъв случай не трябва да ядете домати, а почти никой не знае


Вече сме в разгара на доматите и няма как да не обърнем внимание на темата за кои хора са подходящи за консумация

Днес научаваме все повече и повече за ползите от тези сочни зеленчуци, но за съжаление не можем да забравим редица противопоказания и скрити опасности за човешкото тяло.

 

Защо не всеки може да хапва домати

Алергии

Хранителните алергии към доматите обикновено са причинени от съдържанието на тяхното алергизиращо вещество – ликопен. В някои случаи симптомите на алергията могат да се развият в рамките на един час след консумацията Следователно тези, при които е установено наличието ан такава, трябва да стоят настрана от доматите.

Останалата част от червения пигмент ликопен е много полезна, като мощен антиоксидант, 10 пъти по-добър по отношение на бета-каротин, и като ефективна защита срещу рак на простатата.

Заболявания на жлъчните пътища

Доматите имат активен холеретичен ефект. И това може да предизвика спазми в жлъчния мехур, движението на камъни и запушване на жлъчните пътища, последствията от които могат да бъдат много тъжни.

Бъбречна болест

Съществува мит, че доматите, поради високото съдържание на оксалова киселина, водят до образуването на оксалатни камъни в бъбреците. Всъщност, оксаловата киселина практически липсва в доматите (около 2-5 mg на 100 грама), но хората, страдащи от уролитиаза, все още трябва да ги използват с повишено внимание.

Сред зеленчуците и плодовете лесно можете да намерите по-щедри източници на оксалова киселина. Например, 100 грама цвекло съдържа от 500 до 675 мг от това вещество, в ревен от 600 до 860 мг, спанак до 600 мг и картофи до 40 мг.

Панкреатит

Яденето на домати помага за подобряване на храносмилането, увеличава апетита и потиска растежа на вредните бактерии, но с панкреатит срещу доматите трябва да се спазват някои ограничения.

При възпаление на панкреаса не трябва да се ядат зеленчуци и плодове, които съдържат много киселина. В този случай пресните домати са нежелани. Друго нещо, ако те са били подложени на минимум, но топлинна обработка. Задушени, печете, на пара, варени за супа от домати – може !


Освен това, по време на топлинна обработка (по-специално, когато се консервира) зеленчукът не губи своите полезни свойства. Напротив, те дори увеличават съдържанието на “магическия” ликопен.

Всяко увреждане на панкреаса води до сериозни последствия и продължително лечение

 

Болести на стомашно-чревния тракт

Хората с остър гастрит или колит трябва наистина да изключват от диетата си пресни домати, които съдържат значителни количества растителни киселини. Вярно е, че това се отнася не само за доматите, но и за много други пресни зеленчуци.

Що се отнася до “през ​​нощта”, то това е най-вероятно диуретичен ефект на доматите. Това кара бъбреците активно да работят и да дестилират голямо количество течност през себе си.

Ако човек няма здравословни проблеми, той може спокойно да приготви вкусна салата от пресни домати с растително масло за вечеря. За тези, които имат проблеми с бъбреците, това е изпълнено с чести нощни пътувания до тоалетната.

 

Артериална хипертония

При хипертония употребата на домати е противопоказана. В същото време пресните домати предотвратяват натрупването на “лош” холестерол по стените на кръвоносните съдове, което е жизненоважно за хипертоници.


Болести на ставите

За да се идентифицира чувствителността на тялото към доматите лекарите съветват пациентите си да направят този експеримент: премахнете всички от менюто си за период от три месеца и след това постепенно ги въведете. Така с помощта на диета, можете да проследите как артритът реагира на появата на масата на доматите и техните роднини.

 

Как да отслабнете и да подобрите сърцето си с помощта на домати

Както можете да видите, доматите, съдържащи оскъдно количество оксалова киселина, е малко вероятно да нарушат метаболизма на солта в организма. Но тези плодове натрупват много калиеви соли (до 300 мг на 100 грама), което подобрява функционирането на сърцето.

Японски учени нарекли домати и доматен сок чудотворни продукти за сърцето и кръвоносните съдове. Наблюдавайки състоянието на пациентите, които са употребявали неограничени количества доматен сок без сол , те са убедени в значително понижаване на кръвното им налягане и нивото на вредния холестерол.

 

Диетолозите съветват да се използват домати тези, които искат да отслабнат. Сочните зеленчуци имат ниско съдържание на калории (15-20 килокалории на 100 грама), но в същото време високо съдържание на витамини и фибри. Такава диета е много ефективна, не вреди на здравето и не изисква големи разходи. Разбира се, това не означава, че трябва да се ограничим само с някои домати.