Опасните симптоми на недостиг на витамин D – скритата причина за куп недъзи. Как да си го набавим най-лесно без хапчета:


Знаете ли, че витамин D има огромно влияние върху способността на организма ни да се бори с болестите, причинени от външни и вътрешни източници?

Този витамин се съдържа в безброй хранителни източници, но милиони хора все още страдат от дефицит и дефицитът им не е диагностициран.

Дефицитът на витамин D е наречен скритата причина за много хронични заболявания. Например той е свързан с много видове рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония, фибромиалгия, остеопороза, остеопения, хронична мускулна болка и дори автоимунни заболявания като множествена склероза.

рак млечна жлеза

Витамин D регулира вашите гени и помага за предотвратяване на рак.

Витамин D действа като модулатор / демодулатор на хормони и гени в тялото. Той влияе на тялото чрез модулиране на клетъчния растеж и ограничава растежа на раковите клетки. Освен това подобрява диференцирането на клетките. Ето защо витамин D действа като мощен инхибитор на растежа на раковите клетки и дефицитът му е свързан с потенциално развитие са рак на простатата, гърдата и дебелото черво.


Витамин D помага за предотвратяване на инфекции, включително грип и обикновена настинка.

Проучване е установило, че ученичките, които приемат 1200 mg D3 дневно през зимата, показват по-ниски нива на грипни инфекции.

витамин Д

Защо не получаваме достатъчно витамин D

До 80 процента от необходимия витамин D ежедневно идва от слънцето. За съжаление, повечето хора не са изложени на достатъчно слънчева светлина, което обяснява защо все повече и повече хора имат недостиг на този витамин.

Как можем да повишим нивата на витамин D?

Проверете нивата на витамин D чрез специално изследване. Нормалните нива са 10-55 mg, но оптималните нива за добро здраве са 40-65 mg.

Вземайте правилния вид добавка с витамин D.

Витамин D 3 е активната форма. Повечето добавки и рецепти съдържат витамин D2, който не е биологично активен.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате добавки.

източници на витамин Д

Яжте естествени биологични източници на витамин D

Те включват следните храни:

  • масло от черен дроб на риба
  • варена дива сьомга
  • варена скумрия
  • едно цяло яйце
  • бели гъби