10 сигнала за тревога, които сочат, че някой орган от тялото ви е в голяма опасност


Всеки ден умовете ни обработват тонове информация, телата ни изпълняват хиляди действия. Животът в този забързан свят прави много лесно пропускането на някои съобщения, които тялото ви изпраща.

А последиците от това, че не разпознавате и не отговаряте на тези сигнали, може да бъдат катастрофални.

Предлагаме ви списък с признаци, които показват, че бъбреците ви не работят правилно.
Колко от тези сигнали изпраща вашето тяло?

Проблем със съня

Когато бъбреците не функционират правилно, това означава, че токсините не могат да излязат от организма през урината и останат в кръвта. Повишеното ниво на токсините затруднява заспиването. Ето защо, когато спите по-малко, увеличавате шансовете за намаляване на бъбречната функция.

Предупреждение: Хората с хронична бъбречна недостатъчност по-често страдат от сънна апнея. Спящата апнея е нарушение, което причинява едно или повече паузи в дишането, когато спите. Тези паузи могат да продължат от няколко секунди до минута. След всяка пауза, нормалното дишане се връща със силно хъркане. Непрекъснатото тежко хъркане сигнализира, че е време да се види лекар.

Главоболие, умора и обща слабост

Здравите и добре функциониращи бъбреци усвояват витамин D в тялото ни, за да поддържат здрави кости и да произвеждат хормон, наречен еритропоетин (ЕРО). Този хормон играе важна роля в производството на червени кръвни клетки. Когато бъбреците не функционират правилно, те произвеждат по-малко ЕРО. Намаляването на червените кръвни клетки (тези, които носят кислород) води до бързо умора на вашите мускули и мозък.

Предупреждение: Често срещано е при хора с хронична бъбречна болест да имат анемия. Анемията може да започне да се развива, когато някой нарушена от 20% до 50% нормалната бъбречна функция. Ако получавате достатъчно почивка и сън, но продължавате да изпитвате умора и обща слабост, трябва незабавно да посетите лекар.

Суха и сърбяща кожа

Здравите бъбреци извършват огромна работа, като отстраняват отпадъците и допълнителните течности от кръвта, помагат за производството на червени кръвни клетки и поддържат правилното количество минерали в тялото ви. Сърбежната и суха кожа индикира неуспеха на бъбреците да поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества, а това може да доведе до други заболявания.

Предупреждение: Ако имате суха и сърбяща кожа, опитайте се да се хидратирате повече. Не забравяйте, преди да вземете каквото и да е лекарство за сърбеж, консултирайте се с вашия лекар. Някои лекарства имат съставки, които потенциално могат да повредят още повече бъбречната функция.

Лош дъх и метален вкус

Когато отпадъците се натрупват в кръвта, тя променя вкуса на храната и оставя в устата ви метален вкус. Лошото дишане е още един признак, че има твърде много токсини в кръвта. Освен това, може да спрете да искате да ядете месо и да загубите апетита си като цяло, което може да доведе до нездравословна загуба на тегло.

Предупреждение: Има различни причини, поради които храната може да има метален вкус (от алергии до лоша хигиена в устата). Обикновено металният вкус трябва да изчезне, ако се открие причината за това. Ако вкусът продължава да се проявява, трябва да се свържете с лекар.

Задух

Връзката между заболяванията на бъбреците и затрудненото дишане, особено след малко усилия, се дължи на два фактора. Първо, допълнителна течност в тялото се премества в белите дробове, когато бъбреците не функционират правилно. Второ, анемията лишава тялото от кислород и това води до недостиг на въздух.


Предупреждение: Има различни причини за недостиг на въздух от бъбречна недостатъчност до астма и рак на белия дроб или сърдечна недостатъчност. Ако забележите, че не ви стига въздух, след като сте положили много малко усилия, трябва незабавно да се свържете с лекар.

Подуване на глезените, краката и ръцете

Бъбреците, които не работят правилно, не отстраняват допълнителните течности от тялото. Това води до задържане на натрий, което причинява подуване на глезените, краката и ръцете. Подуването на долните части на тялото може също да сигнализира за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми с вените на краката.

Предупреждение: Понякога приемането на лекарства, намаляването на солта и отстраняването на излишната течност в тялото може да спре подуването. Ако това не помогне, тогава се нуждаете от отделно лечение.

Болки в гърба

Бъбречната недостатъчност може да доведе до болка в гърба, която обикновено е дълбока и се усеща в кръста. Може да се усети и в предната част на областта на слабините или бедрата. Болките в гърба и краката могат да бъдат причинени от бъбречни кисти, които са големи пълни с течност торбички и са резултат от поликистозна бъбречна болест.

Съвет: Болката в гърба, причинена от бъбречна недостатъчност, е съпроводена с гадене, повръщане, висока телесна температура и често уриниране. Нормалната болка в гърба, която няма корелация с бъбреците, се усеща по различен начин: болката е по-локализирана и се случва внезапно, няма треска. Ако продължавате да изпитвате болки в гърба и хапчета за облекчаване на болката са неефективни, посетете лекар.

Подпухнали очи

Ранен признак, че филтърната система на бъбреците ви е повредена, е началото на протеин в урината, което може да доведе до подпухналост около окото. Подпухналото около окото може да се обясни и с факта, че вашите бъбреци изпускат голямо количество протеин в урината, вместо да я държат и разпространяват в тялото.

Съвет: Ако сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно почивка и протеини, но продължавате да забелязвате подпухналост около очите си, не забравяйте да насрочите среща, за да се консултирате с вашия лекар.

Високо кръвно налягане

Вашата кръвоносна система и бъбреците зависят един от друг. Бъбреците имат малки нефрони, които филтрират отпадъци и допълнителни течности от кръвта. Ако кръвоносните съдове се повредят, нефроните, които филтрират кръвта ви, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Ето защо високото кръвно налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.

Съвет: Научете се как да контролирате високото кръвно налягане, за да избегнете бъбречна недостатъчност. Добавете храни, богати на фолиева киселина, тъй като тя се занимава с производството на червени кръвни клетки и може да помогне за предотвратяване на анемията.

Промени в урината

Вашите бъбреци са отговорни за произвеждането на урина и елиминирането на отпадъците през нея. Промените в честотата, миризмата, цвета и външния вид на урината не трябва да се пренебрегват. Общите типове промени включват:

Повишена нужда от уриниране, особено през нощта. Някъде между 4 до 10 пъти на ден се счита за нормално.

Виждайки кръв в урината. Здравите бъбреци филтрират отпадъците от кръвта, за да произвеждат урина, но ако филтърът е повреден, кръвните клетки могат да започнат да се „изпускат“ в урината.

Пенлива урина. Мехурчетата в урината, особено тези, които изискват няколко пъти да измиете тоалетната, докато изчезнат, показват, че нежеланият протеин е в урината.